Porady na każdy temat
Porady na każdy temat służą jedynie jako informacja ogólna i nie są podstawą do leczenia. W każdym przypadku problemów zdrowotnych należy zasięgnąć porady lekarza. Administrator strony nie odpowiada za negatywne skutki stosowania poniższych porad.
Strony z poradami ogólne wybrane
Strony z poradami zdrowotnymi wybrane
Dla zwiększenia przyswajania witamin
Przydatne kody i ustawienia na Androida
Porady Czyszczenia i usuwania plam
Porady zdrowotne dla niemowląt idzieci
Potrawy i produkty trudno strawne
Przydatne kody i ustawienia na Androida
Przydatne kody: Android.com.pl
przekierowań połączeń
(sprawdzenie: *#21#, aktywacja: *21*numer telefonu#, dezaktywacja: #21#),
przekierowań połączeń gdy nie odbieramy
(sprawdzenie: *#61#, aktywacja: *61*numer telefonu#, dezaktywacja: #61#),
przekierowań połączeń gdy użytkownik jest nieosiągalny
(sprawdzenie: *#62#, aktywacja: *62*numer telefonu#, dezaktywacja: #62#),
przekierowań połączeń gdy numer jest zajęty
(sprawdzenie: *#67#, aktywacja: *67*numer telefonu#, dezaktywacja #67#),
rozmowy oczekującej
(sprawdzenie: *#43#, aktywacja: *43#, dezaktywacja: #43#),
identyfikacji numeru – blokowania wyświetlania numerów połączeń przychodzących (CLIP)
(sprawdzenie: *#30#),
identyfikacji własnego numeru (CLIR)
(sprawdzenie: *#31#),
obsługi PIN w zakresie zmiany PIN/PIN2:
PIN: **04*OLD_PIN*NEW_PIN*NEW_PIN#
PIN2: **042*OLD-PIN2*NEW_PIN2*NEW_PIN2#
obsługi PIN w zakresie odblokowania PIN/PIN2 (przy użyciu PUK/PUK2):
PIN: **05*PIN_UNBLOCKING_KEY*NEW_PIN*NEW_PIN#
PIN2: **052*PIN2_UNBLOCKING_KEY*NEW_PIN2*NEW_PIN2#
Kody sprawdzane przy pomocy Samsunga Galaxy A41
*#0*# – menu testowe,
*#1111# – wersja software’u,
*#1234# – wersja firmware’u,
*#2222# – wersja hardware’u,
*#0228# – informacje o stanie baterii,
*#0011# – informacje o stanie GSM dla każdej z kart SIM,
*#9090# – menu DIAG time Config,
*#9900# – menu SysDump,
*#0808# – ustawienia USB,
*#67# – informacje o przekazywaniu połączeń (także *#61#),
*31# oraz #31# – włączenie lub wyłączenie usługi Caller ID.
Kod *#0228# wyświetla informacje o baterii
Kody sprawdzane przy pomocy iPhone’a 12 Pro
##002# – wyłącza wszystkie przekierowania połączeń,
##004# – wyłącza wszystkie warunkowe przekierowania połączeń,
##61# – wyłącza opóźnione przekierowanie połączeń,
##62# – wyłącza przekierowanie połączeń gdy numer nie jest dostępny,
*#61# – sprawdza, czy opóźnione przekierowanie połączeń jest aktywne,
*#62# – sprawdza, czy przekierowanie połączeń jest aktywne, gdy numer nie jest dostępny,
*#67# – informacje o przekazywaniu połączeń,
*#07# – informacje prawne i certyfikaty,
*3001#12345#* – informacje o sieci operatora.
Kod *3001#12345#* wyświetli informacje o sieci na iPhone’ie
Źródło: https://android.com.pl/tech/500303-kody-mmi-kody-ussd-co-to-jak-dziala/
Przydatne kody Geekweek.interia.pl
Jak korzystać z kodów do Androida? Aby użyć tajnych kodów do Androida, wystarczy przejść do aplikacji Telefon i wybrać odpowiednie znaki na klawiaturze. Nie ma konieczności naciskania zielonej słuchawki, po wpisaniu kod powinien aktywować się automatycznie. Wyjątkiem są kody do zarządzania przekierowaniami rozmów, które muszą być zatwierdzone przyciskiem "Zadzwoń".
Kody do znalezienia informacji o telefonie
*#*#44336#*#* - wyświetla czasu produkcji telefonu;
*#06# - wyświetla numer IMEI telefonu;
*#*#3264#*#* - pokazuje wersję pamięci RAM;
*#*#2222#*#* - pokazuje wersję sprzętową FTA;
*#*#1111#*#* - informacje o wersji oprogramowania FTA;
*#*#232338#*# - wyświetla adres MAC sieci Wi-Fi;
*#*#232337#*# - wyświetla adres urządzenia Bluetooth;
*#*#2663#*#* - informacja o wersji ekranu dotykowego;
*#*#4986*2650468#*#* - informacje o oprogramowaniu sprzętowym telefonu;
*#*#34971539#*#* - informacje o oprogramowaniu sprzętowym aparatu;
*#*#1234#*#* - wyświetla informacje o oprogramowaniu sprzętowym telefonu, w tym o wersji oprogramowania PDA;
*#03# - pokazuje numer seryjny pamięci NAND flash.
Kody do zarządzania ustawieniami telefonu
*#*#7594#*#* - zmiana zachowania przycisku zasilania (wybór funkcji przy długim przytrzymaniu przycisku włączającego
*#*#197328640#*#* - dostęp do trybu serwisowego w celu przeprowadzenia testów i zmiany ustawień telefonu;
*3001#12345#* - dostęp do trybu terenowego, przeglądanie informacji o lokalnych sieciach i wieżach komórkowych;
*#3282*727336*# - wyświetlanie informacji o pamięci masowej i zużyciu danych;
*#*#4636#*#* - wyświetlanie informacji o baterii, stanie sieci WLAN oraz statystyk użytkowania;
*#*#225#*#* - dostęp do danych z kalendarza zapisanych w telefonie;
*#2263# - wybór pasma RF;
*3282# - wiadomość tekstowa z informacjami rozliczeniowymi;
*#0*# - umożliwia przejście w tryb testowy (dostępny tylko w niektórych urządzeniach);
Kody do rozwiązywania problemów z Androidem
*#*#273282*255*663282*#* - kopia zapasowa plików multimedialnych;
*#7353# - menu szybkich testów podzespołów;
*#*#1472365#*#* - test GPS;
*#*#2664#*#* - test ekranu dotykowego;
*#*#526#*#* - test sieci WLAN;
*#*#232331#*#* - test Bluetooth;
*#*#72626#*#* - test terenowy (pomiary siły sygnałów w najbliższym otoczeniu);
*#*#0842#*#* - test wibracji i podświetlenia;
*#*#0283#*#* - test pętli zwrotnej pakietów (loop back);
*#*#0588#*#* - test czujnika zbliżeniowego;
*#*#0673#*# lub *#*#0289#*#* - testy dźwięku i melodii;
#0782*# - test zegara czasu rzeczywistego;
#*#426#*# - diagnostyka Google Play Services;
*#9090# - menu konfiguracji diagnostycznej;
*#0589# - test czujnika światła;
*#0228# - stan baterii i szczegóły;
*#9900# - dostęp do trybu zrzutu systemowego;
*#3214789# - status certyfikatu GCF;
*#7284# - dostęp do kontroli trybu USB 12C;
*#872564# - dostęp do kontroli logowania USB;
*#745# - menu zrzutu RIL;
*#746# - menu Debug dump;
*#*#7780#*#* - HARD RESET. Przywraca telefon do z systemem Android do ustawień fabrycznych.
Kody do zarządzania połączeniami i wiadomości
*#21# - pozwala na sprawdzenie, czy połączenia telefoniczne z danego urządzenia nie były przekierowywane;
*31# - włączenie identyfikacji rozmówcy;
*#31# - wyłączenie identyfikatora rozmówcy;
*43# - włączenie funkcji połączeń oczekujących;
#43# - wyłączanie funkcji połączeń oczekujących;
*#61# - pokazuje, jak długo trwa przekazywanie połączeń;
*#67# - wyświetla informacje o przekierowaniu połączeń w telefonie;
*5005*7672# - Zobacz swój numer centrum wiadomości SMS.
Kod tylko dla telefonów Samsunga
*#0*# - menu ukrytych usług (Samsung Galaxy S3);
7764726 - menu ukrytych usług (Motorola Droid);
3845#*920# - menu ukrytych usług (LG Optimus 3D);
1809#*990# - menu ukrytych usług (LG Optimus 2x);
Przydatne ustawienia
Cyfrowa równowaga która śledzi naszą aktywność i zużywa baterie
Ustawienia – Cyfrowa równowaga – Trzy kropki prawy górny róg – Zarządzanie danymi – i wyłącz korzystanie z telefonu w ciągu dnia
Jak jednym ruchem wyciszyć dzwoniący telefon
Wchodzimy w połącznia następnie klikamy na ustawienie i odnajdujemy w ustawieniach Odwróć by wyciszyć i włączamy
Jak włączyć filtrację połączeń spamu na telefonie aby telefon nie dzwonił z numerów typu spam
Należy kliknąć w słuchawkę następnie trzy kropki prawy górny róg i kliknąć na Ustawienia
W ustawieniach odszukaj ID rozmówcy i spam następnie włącz Pokazuj identyfikator rozmówcy i spamy oraz Filtruj połączenia określone jako spam
Jak wyłączyć dostęp aplikacji do konta Gmail
Zaloguj się do konta Gmail następnie kliknij na ikonę konta wybierz Zarządzaj kontem Google
Po lewej stronie wybierz Bezpieczeństwo przejdź niżej do Twoje połączenia z aplikacjami i usługami innych firm następnie kliknij zobacz wszystkie połączenia są tam wszystkie połączenia z aplikacjami i stronami
Aby sprawdzić szczegóły kliknij na ikonę danej aplikacji lub strony następnie kliknij z prawej Zobacz szczegóły
Jeżeli chcesz zablokować dostęp kliknij na Przestań korzystać z funkcji otworzy się owe okno informacyjne w dolnej części kliknij potwierdź
Autosynchronizacja która spowalnia twój telefon
Ustawienia następnie Konta i synchronizacja i Autosynchronizacja danych wyłączamy.
Większość aplikacji robi to sama więc nie ma potrzeby aby chodziła w tle
Krótkofalówka Radio telefon Baofeng UV-82-8W
Opis menu i działanie niektórych funkcji oraz zapisywanie częstotliwości w trybie pamięci
0-SQL- Blokada szumów w zakresie od 0 do 9
1-STEP- Krok przestrajania częstotliwości od 2,5 do 50,0
2-TXP-Moc Nadawania LOW-niska HIGH-wysoka MID-średia
3- SAVE- Oszczędzanie energii od 1 do 3 (On-włączone OFF-wyłączone)
4-VOX-Aktywacja nadawania głosem z czułością właczanie na głos od 1 do
10 lub OFF-wyłączone
5-WN- Szerokość modulacji WDE-(szeroka) NARR-(wąska)
6-ABR-Czas podświetlania wyświetlacza w sekundach od 1 do 10 OFF-wyłączone
7-TDR-Włączanie obioru na obu częstotliwościach jednocześnie wyświetlanych wyświetlanych na wyświetlaczu niezależnie od pozycji strzałki z lewej strony
8-BEEP-Dzwięk klawiatury (On-włączone OFF-wyłączone)
9-TOT-Limit czasu ciągłego nadawania w sekundach po którym radio wyłącza nadawania od 15 do 600
10-R-DCS-Odbiór tylko transmisji z kodami DCS przy odbiorze
11-R-CTCS ustawienie kodu przy odbiorze
12-T-DCS-wysyłanie kodu przy przy odbiorze
13-T-CTCS-wysyłanie kodu przy nadawaniu
14-VOICE-Głos który mówi wybraną opcje w języku Angielskim,Chińskim lub OFF-wyłączone
15-ANI-ID-Numer indyfikacijny radia
16-DTMFST-W jaki spoób będziemy słyszeć wysyłane kody z radia
17-S-CODE-Ustawiane z oprogramowanie za pośrednictwem komputera
18-SC-REV-W jaki sposób radio zachowuje się podczas skanowania w sekundach
TO-CO-SE.
TO-Rozpoczęte po wykryciu transmisji.
CO-Rozpoczęte po zakończeniu transmisji.
SE-Zatrzymane po odbioru transmisji
19-PTT-ID-Kiedy będzie wysyłany kod DMF z indyfikatora radia BOT-EQT-BOTH
BOT-na początku transmisji
EQT-na końcu transmisji
BOTH-na początku i na kńcu transmisji
20-PTT-LT-Czas opuźniena po którym kod będzie wysyłany
21-MDF-A-To co będzie wyświetlane górnej linii na wyświetlaczu FREQ-częstotliwośc
CH-numer kanału
NAME-Nazwa ustawiana z komputera
22-MDF-B-To co będzie wyświetlane dolnej linii na wyświetlaczu
FREQ-częstotliwośc
CH-numer kanału
NAME-Nazwa ustawiana z komputera
23-BCL- Blokada nadawania na kanale na którym ktoś nadaje
24-AUTOLOK-Automatyczna blokada klawiatury
25-SFT-D- Podczas pracy radia przez przemienniki w którym częstotliwość ma być dodawana czy odejmowana. W Polsce przeważnie jest odejmowana
26-OFFSET- Ustawienie przemieników wartość przesunięcia częśtotliwości MHZ
27-MEM-CH- Zapisywanie częstotliwości które są oznaczone z prawej strony na wyświetlaczu przy wybranej częstotliwości w postaci numeru pamięci od 1 do 128
28-DEL-CH-Kasowanie zapisanej częstotliwości pod wybranym numerem pamięci
29-WT-LED-Kolor podświetlania wyświetlacza podczas pracy z radiem-Skraca czas działania baterii
30-RX-LED-Kolor podświetlania wyświetlacza podczas odbioru częstotliwości-Skraca czas działania baterii
31-TX-LED-Kolor podświetlania wyświetlacza podczas nadawania -Skraca czas działania baterii
32-AL-MOD-Wybór alarmu który ma się uruchomić
33-BAND-Ustawienie pasma nadawania VHF
34-TDR-AB-Opcja nadawania podczas odsłuch dwóch częstotliwości
35-STE-Wyciszanie szmów podczas pracy skłelcza
36-RP-STE-Wyciszanie szmów podczas pracy słelcza przez przemienniki
37-RPT-RL-Opuźnienie kodu końcowego wysyłanego podczas pracy przez przemienniki
38-PONMGS-Wyświetlanie treści podczas włączenia radia które ustawiane jest przez komputer
39-ROGER-Sygnał na końcu transmisji
40-RESET-Resetowanie ustawień radia
ALL-wszystko
OUF-tylko częstotliwości
41-R-TONE-Ustaienie tonu który jest wysyłany podczas pracy przez przemienniki
Jak zparogramować częstotliwości
Aby wprowadzić ręcznie częstliwośći należy przejść w tryb pamięci radia które uruchamiamy przez jednocześnie wciśnięty z klawiatóry klawisz menu i włączamy radio pokrętłem z prawej u góry radia i trzymamy klawisz MENU do póki radio się nie uruchmi.
Jeżeli radio uruchomi się w trybie pamięci powinno dać się wpisać częstotliwość z klawiatury.
Po wpisaniu częstotliwości ręcznie i ustawionej przy niej z lewej strony strzałki przechodzimy do MENU
Z MENU wybieramy pozyję 27-MEM-CH i ponownie klikamy MENU aby strzałka z lewej przesunęła się w dolną pozyję i strzałkami z klawiatóry wybieramy wolną pamięc od 1 do 128 przy której nie ma CH tylko jest np: 005 i klikamy MENU.
Po zapisaniu powino w pozycji 27-MEN-CH- znajdować się treść: CH-005 i wracamy z powrotem do wyświetlanych częstotliwośći ponownie wpisujemy nową częstotliwość i powtarzamy czynność zapisywania pod innym wolnym numerem pamięci.
Aby usunąc wybraną zapisaną częstotliwośc należy kliknąć MENU i przejść do pozycji 28-DEL-CH i kliknąc ponownie MENU aby strzała z lewej przesuneła się w dolną pozyję i wybrać za pomocą strzałek z klawiatóry numer pamięci przy której jest CH-004 kliknąć MENU tak aby zostało przy danym numerze pamięci tylko 004.
Po zakończenu zapisywania częstotliwości ponownie wyłączamy radio pokrętłem i uruchamiamy przez jednocześnie wciśnięty z klawiatóry klawisz MENU i włączamy radio pokrętłem z prawej u góry radia i trzymamy klawisz MENU do póki radio się nie uruchmi tak aby wyjści z trybu pamięci radia.
Po wyjściu z trybu pamięci radia nie powinno dać się już wpisać czętotliwości ręcznie tylko strzałkami z klawiatóry wybieramy numer pamięci który wyświetla się z prawej strony danej częstotliwości.
Przechodzimy strzałkami z klawiatóry do częstotliwośći z numerem pamięci
z prawej strony 5 przy której powinna być zapisana częstotilwość którą zapisaliśmy w trybie pamięci radia.
Jeżeli nie ma ustawionej opcji ON w pozycji MENU 7-TDR radio będzie odbierać tylko częśtotliwość przy której z lewej strony znajduje się strzałka.
Zmiana częstotliwośći odbieranych przez radio
Aby zmienić górną lub dolną częstotliwość odbierania należy z klawiatóry kliknąć klawisz EXIT/TAB aby strzałka przesunęła się na wyświetlaczu z lewej strony w górę lub w dół i następnie strzałkami z klawiatóry wybieramy częstotilwość zapisaną w pamięci radia.
Pozycję z MENU możemy również wybierać z klawiatóry w tym celu należy kliknąć MENU i następnie z klawiatóry numer pozycji który nas interesuje.
Blokada klawiatóry
Klawiatórę możemy blokować przez przyciśnięcia z klawiatóry klawisza # z kluczem do momentu pojawienia się na wyświetlaczu z prawej u góry klucza, aby odblkować powtarzamy czynność do momentu zniknięcia klucza.
W menu pozycja 24-AUTOLOK automatycznie blokuje radio podczas beczynności.
Klawisze z boku
Klawisz z boku A złuży do nadawania na częstotliwości która wyświetla i w górnej części wyświetlacza.
Klawisz z boku B złuży do nadawania na częstotliwości która wyświetla się w dolnej części wyświetlacza.
Klawisz F uruchamia radio FM które można ustawić strzałkami z klawiatóry.
Podczas słuchania radia FM i pojawieniu się sygnału na zapisanych częstotliwościa następuje automatycznie wyłączenia radia FM i przejście w tryb nasłchu na danej czętotliwośći, przy braku sygnału na danej częstotliwośći z powrotem wraca do odtwarzania radia FM.
Aby wyłączyć radio należy ponownie kliknąć klawisz F
Klawisz M słórzy do włączania latarki w górnej częśći radia
Aby nadawać sygnał z krótkofalówki wymagane są odpowiednie zezwolenia i wykup abonamentu.
Bez zezwolenia możliwy jest tylko nasłuch na wybranych częstotliwościach
Krótkofalówki umożliwiające pracę w paśmie częstotliwości PMR, zakres amatorski, walkie-talkie oraz policji, straży pożarnej, pogotowia, PKP, taxi, służby ochrony, służby mundurowe,
na który nadawanie jest zabronione jeżeli nie wykonujemy pracy w tym zakresie.
Radio dostępne w sprzedaży na Allegro
Jak obrać łupkę z pomidora
W pierwszej kolejności przygotowujemy garnek z wodą i odmierzamy tak aby po wrzuceniu pomidora zakryty był cały wodą.
Następnie nacinamy lekko skórkę pomidora od gładkiej i wypukłej strony w poziomie i w pionie aż do drugiej strony.
Za pomocą drylownicy do jabłek naciąć środek i przy pomocy noża w zrobionym wycięciu drylownicą usuwamy stwardniały środek, jeżeli nie mamy drylownicy lub nie potrafimy tego zrobić można pominąć tą czynność należy jednak pamiętać ze podczas krojenia pomidorów w plastry będzie trzeba usunąć stwardniałą cześć na desce.
Odmierzoną cześć wody zimnej lub gorącej z kranu aby przyspieszyć jej zagotowanie i podgrzewamy na kuchence aż woda zacznie dobrze się gotować.
Wyłączamy i gdy woda przestanie się gotować od razu wrzucamy wszystkie pomidory tak aby były w niej zanurzone i wolno liczymy do dziesięciu.
Następnie od razu wyciągamy pomidory i obieramy ze skórki na niektórych skórka sama będzie odchodzić lub ciężej jeżeli pomidor jest mniej dojrzały i bardziej twardy lub za krótko trzymany był w wodzie.
Po sparzeniu pomidora i obraniu kładziemy na desce i ostry nożem i piłką kroimy na plastry.
Jeżeli środek nie był wycięty w każdym plastrze wycinamy stwardniały środek.
Smacznego
Porady Czyszczenia i usuwania plam
Czyszczenie srebra
Srebrną biżuterie myjemy w wodzie z amoniakiem
Czyszczenie złota
Myjemy w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła oraz sody krystalicznej (50g mydła i 5 g wody).Następnie płuczemy w ciepłej wodzie, suszymy i zanurzamy w spirytusie denaturowanym. Po wysuszeniu polerujemy.
Czyszczenia białych zacieków na butach
Przetrzeć skórę szmatą zwilżoną 10% octem, po wyschnięciu dokładnie wyczyścić.
Mycie różnych powierzchni w mieszkaniu ( za wyjątkiem szyb)
Zmieszać łyżeczkę mydła w płynie, 1 łyżeczkę boraksu, wyciśnięty sok z cytryny, 1 l ciepłej wody.
Usuwanie plam z herbaty
Czyścimy wodą utlenioną z dodatkiem amoniaku.
Usuwanie plam z wosku
Plamy wysuszamy, następnie zeskrobujemy. Na i pod plamę kładziemy bibułę i prasujemy żelazkiem, przesuwając bibułę, co jakiś czas, aż pozostanie czysta.
Usuwanie plam z kredki do ust
Czyścimy najpierw gliceryną, następnie spirytusem, a na koniec zmywamy ciepła wodą z proszkiem do prania.
Usuwanie plam z czekolady i kakao
Czyścimy mieszanką sporządzoną z 1 łyżeczki ciepłej wody i 1/2 łyżeczki gliceryny. Następnie spłukujemy wodą z mydłem.
Usuwanie plam z alkoholu
Pierzemy w wodzie z dodatkiem spirytusu, zaschnięte czyścimy wodą utlenioną
Porady zdrowotne dla niemowląt i dzieci
Kolka u niemowląt do trzeciego miesiąca życia
Codziennie Bio Gaya niezależnie czy ma kolkę w danym dniu do trzeciego miesiąca życia
Na kolki albo Espumisan 100 lub niemiecki Sab Simplex w zależności na co dziecko pójdzie bo może nie pomagać wcale lub tylko trochę.
Dodatkowa masowanie brzuszka zgodnie ze wskazówkami zegara , ciepłe okłady lub położyć dziecko na siebie.
W przypadkach extremalnych Kateter w dupcie.
Dobrze pomagają takie rzeczy jak wianie ciepłym powietrzem ze suszarki na brzuszek dziecka i noszenie w specjalnej chuście oraz zawijanie dziecka w pieluchę Lodger Raczki wzdłuż tułowia ściśle tak żeby dziecko myślało że jest dalej w brzuchu i jest ściśnięte
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
STRONY Z PORADAMI OGÓLNE WYBRANE
14 genialnych trików, które powinien znać każdy majsterkowicz
16 najbardziej nietypowych zastosowań coli
24 niestandardowe zastosowania wieszaka prosto z Japonii!
8 genialnych sposobów wiązania krawata
DIY: transfer nadruku na drewno, wieszak na klucze
Domowe sposoby na zamarznięte szyby w samochodzie
Dzięki temu sposobowi obierzesz pomidory ze skórki w mgnieniu oka, bez parzenia!
Jak ciąć arbuza - prosta, ale genialna technika
Jak nawlec nitkę na igłę – SPRYTNY SPOSÓB
Jak oddzielić żółtko od białka? Łatwo i szybko!
Jak otworzyć słoik w pięć sekund? Jest na to sposób
Jak uporządkować kable - 6 sprytnych sposobów
Jak usuwać pestki z czereśni bez drylownicy
Jak wyciszyć skrzypiącą drewnianą podłogę przed położeniem paneli podłogowych
Jak zawiązać krawat • Krok po kroku • Łatwy • 10...
Jak złożyć koszulę w czasie poniżej 2 sekund
Jeśli pakowanie walizki to dla Ciebie jeden wielki koszmar, musisz koniecznie poznać trik
Kleszcze unikają ich jak ognia. Naturalny sposób na odstraszenie
Komary już nigdy Cię nie pogryzą. Sprawdź najlepszą.
Lubisz naleśniki? Takiego sposobu na ich smażenie na pewno nie znasz!
Mamy coś idealnego dla wszystkich fanów ziemniaków!
Nałożyła folię aluminiową na deskę do prasowania
Posypałam ziemię w doniczce cynamonem
Ryż nie tylko do jedzenia. Zobaczcie, co można z niego zrobić
Soda + ocet - jak udrożnić zatkany odpływ
Sposób na ości w karpiu. Zobacz, jak się ich pozbyć - Noizz
Szybkie szycie przy pomocy szwajcarskiego scyzoryka
Tak oto mój tata obrywa jabłka [ORYGINALNY WIDEO]
Tak powinno składać się skarpetki! Zobaczcie jakie to proste!
Ten sposób pakowania prezentów odmieni twoje święta
Trzy nowe zastosowania płynu do tkanin
Twoje pranie będzie świeże i pachnące jak łąka na wiosnę! Beż użycia chemii, w tani i prosty sposób!
Włóż jajko do szklanki zanim je ugotujesz – w ten sposób sprawdzisz jego świeżość!
Wsadził 3 patyki w beton - a potem wszyscy jego sąsiedzi zzielenieli z zazdrości.
Wylewasz wodę po gotowaniu ziemniaków? To błąd - marnujesz cenny składnik!
Wysmarowała reflektory pastą do zębów. Powód? Genialny!
Zastosowania płynu do mycia naczyń jakich nie znałaś
Zastosowania wody po ogórkach. Nie wylewaj jej!
STRONY Z PORADAMI ZDROWOTNYMI WYBRANE
Banany z brązowymi plamami. Jeść czy nie jeść?
Banany z miodem i wodą na zapalenie oskrzeli i kaszel
Boli głowa? Wystarczy, że połączysz te 3 składniki
Borówki chronią przed chorobami układu krążenia
Co się stanie, gdy będziesz pić sok ananasowy
Co się stanie, jeśli włożycie plasterki cebuli do skarpetki?
Co stanie się, gdy będziesz zjadać jajka codziennie
Czarnuszka – lek polecany przez babcie, który może uratować Ci życie!
Lecznicze i pielęgnacyjne właściwości czarnego bzu
Czosnek i cytryna – skuteczny środek na oczyszczenie żył z zatorów
Czystek – złoty środek domowej apteczki na przeziębienie
Dlaczego nie powinniśmy jeść soli oczyszczonej?
Eliksir młodości i paliwo dla sportowców. Zobacz, jakie jeszcze zalety ma woda kokosowa
Jak w sposób naturalny radzić sobie z przewlekłym stanem zapalnym
Jedzenie jajek może minimalizować ryzyko cukrzycy
Kakao znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca
Kurkuma posiada silniejsze właściwości lecznicze od wielu leków syntetycznych
Lawenda, olejek lawendowy - naturalny lek na bóle głowy, trądzik, łuszczycę, problemy z trawieniem
Liście kapusty na piersi?! Myślałam, że zwariowała, ale to naprawdę działa!
Mąż lekarki zachorował na Alzheimera. To, w jaki sposób go wyleczyła, jest prosty
Moringa okrzyknięta produktem 2018 roku. To więcej niż bomba witaminowa
Naturalne metody leczenia żylaków – porady, domowa apteka
Najmocniejszy naturalny antybiotyk. Zrobisz go samodzielnie
Olej konopny - jakie ma właściwości? Czy olej konopny jest kaloryczny?
Oregano – aromatyczna przyprawa o potwierdzonych właściwościach zdrowotnych
Ostropest plamisty leczy choroby wątroby, odtruwa, chroni przed rakiem
Pij szklankę wody z miętą każdego dnia. Nie uwierzysz, co się zmieni w twoim organizmie
Pij TO dwa razy dziennie, a szybko zauważysz, że Twój brzuch maleje!
Pij to przez pięć dni, a spalisz dwa i pół kilograma... już podczas snu. To działa!
Pokrzywa zwyczajna - jedna z najcenniejszych roślin leczniczych
Pozbądź się zrogowaciałych pięt stosując ten prosty środek!
Przez osiem miesięcy codziennie wypijała sok z marchwi - efekty przeszły najśmielsze oczekiwania!
Rukiew wodna - właściwości lecznicze. Gdzie kupić rukiew wodną?
Składnik oliwy z oliwek zabija komórki nowotworowe
Smoczy owoc. Uznawany za najpiękniejszy i jeden z najbardziej wartościowych
Ten owoc ma leczyć szereg dolegliwości, są badania że radzi sobie nawet z rakiem
To może być bardzo trujące! Jeśli jesz to warzywo, nigdy nie powinieneś tego robić!
Uszczęśliw wątrobę: codziennie rano łyżka stołowa na pusty żołądek, a oczyścisz
Większość traktuje ją jak chwast, ale dla wielu jest ona skutecznym lekiem na poważne choroby!
Wyciąg z żurawiny zapobiega rozprzestrzenianiu się trudnej do zwalczenia bakterii
Zaskakujące właściwości 11 popularnych produktów, m.in. pomidorów, czosnku, cukru
Zdrowy cukier istnieje! Koniec z białą śmiercią?
Zobacz dlaczego codziennie warto jeść ogórki kiszone
Zupa czosnkowa! 100 razy bardziej skuteczniejsza niż ANTYBIOTYKI
Żyworódka: właściwości lecznicze i pielęgnacyjne
|
Podczas pieczenia ciasta i mięsa należy uwzględnić rodzaj i grubość pieczonego ciasta lub mięsa oraz sposób jego przygotowania i rodzaju pieczenia z termobiegiem lub bez z grzałką górną lub dolną.
Poniższe temperatury oraz czas są orientacyjne. Zawsze należ dopasować temperaturę oraz czas pieczenia we własnym zakresie.
Ciata - temperatura i czas
Rodzaj ciasta | Temperatura pieczenia w °C |
Czas pieczenia w min |
Bezy | 90-100 | 30-60 |
Kruche | 180-220 | 20-30 |
Półkruche | 180-220 | 20-30 |
Piaskowe | 160-200 | 30-60 |
Francuskie | 250-300 | 15-30 |
Półfrancuskie | 250-300 | 15-30 |
Babka | 180 | 45-60 |
Biszkoptowe | 150-180 | 15-60 |
Piernik | 150-160 | 45-60 |
Drożdżowe | 160-200 | 15-50 |
Pizza | 250-300 | 7-10 |
Chleb | 180-220 | 30-60 |
Źródło danych linki poniżej:
https://polki.pl/przepisy/tabela-temperatura-i-czas-pieczenia-mies.html
https://www.dorotakaminska.pl/temperatura-pieczenia-ciasta/
Mięsa - teperatura i czas
Gatunek mięsa | Temp. pieczenia w oC | Czas pieczenia w min |
Wołowina | ||
Krwista | 180 | 50 |
Średnio wypieczona | 180 | 65 |
Mocno wypieczona | 180 | 80 |
Cielęcina |
160 | 80 |
Wieprzowina | ||
Średnio wypieczona | 180 | 70 |
Mocno wypieczona | 180 | 80 |
Baranina | ||
Średnio wypieczona | 180 | 65 |
Mocno wypieczona | 180 | 80 |
Dziczyzna | 180 | 80 |
Źródło danych linki poniżej:
https://polki.pl/przepisy/tabela-temperatura-i-czas-pieczenia-mies.html
Witaminy – to organiczne związki chemiczne regulujące przebieg procesów przemiany materii , dostarczane organizmowi w pokarmach roślinnych i zwierzęcych lub też w postaci gotowych leków . Niedobór witamin (awitaminoza) , spowodowany niewłaściwym odżywianiem się lub upośledzonym wchłanianiem (choroby przewodu pokarmowego) oraz powstający w okresach wzmożonego zapotrzebowania (ciąża , ciężka praca , choroby zakaźne , jak również wskutek leczenia antybiotykami) , może spowodować zaburzenia czynności ustroju i doprowadzić do poważnych schorzeń .
Witaminy grupy B , C i PP są rozpuszczalne w wodzie i przyswajalne przez organizm jedynie w ilościach potrzebnych , a ich nadmiar jest wydzielany z moczem . Witaminy A ,D ,E i K są natomiast rozpuszczalne w tłuszczach i przedawkowanie ich może spowodować groźne zatrucia .
Należy pamiętać , że witaminy są nietrwałe i większość z nich ulega zniszczeniu pod wpływem światła (promieni słonecznych) , powietrza , tlenu , podwyższonej temperatury oraz jest wypłukiwana podczas mycia i gotowania produktów .
Przy omawianiu poszczególnych witamin podano najistotniejsze pokarmy w kolejności uszeregowanej według procentowej zawartości określonych witamin w surowym produkcie .
Nazwa „witamina” pochodzi od słów vita – życie i amina – grupa związków organicznych .
Witamina A
Witamina A
– występuje głównie w : tranie , wątrobie wołowej i cielęcinie , marchwi ,kapuście włoskiej , szpinaku oraz w morelach , śliwkach , żółtku , mleku , maśle i w zielonych częściach roślin . Jest wybitnie nietrwała , ginie pod wpływem światła , powietrza i temperatury .
Witamina ta zalecana jest przy chorobach : wzroku , skóry , anemii ,nadczynności tarczycy , zakażeniach oraz zahamowania wzrostu u dzieci .
Witamina B1
Witamina B1 – występuje głównie w : wątrobie wołowej , drożdżach i żółtku oraz w roślinach strączkowych , kawie , płatkach owsianych , kaszy , otrębach , chlebie razowym , podrobach i rybach . Jest rozpuszczalna w wodzie , niszczy ją temperatura oraz soda .
Witamina ta jest zalecana przy zapaleniach nerwów obwodowych i nerwobólach , zaburzenia krążenia oraz przy braku łaknienia i w okresach rekonwalescencji .
Witamina B2
Witamina B2 – występuje głównie w : drożdżach , wątrobie cielęcej ,wieprzowej i wołowej , jajach , a także w sałacie zielonej , kapuście włoskiej , serwatce i serach , kakao , grzybach , cielęcinie i wieprzowinie oraz w śledziach . Jest rozpuszczalna w wodzie , niszczy ją światło .
Wskazaniami do zwiększonego przyjmowania tej witaminy są : zapalenia błony śluzowej jamy ustnej , pęknięcia warg i kącików (zajady) , zapalenia spojówki i rogówki , światłowstręt i łatwość łzawienia , łojotok , wypadanie włosów , a także – zahamowania rozwoju umysłowego u dzieci
Witamina B6
Witamina B6 – występuje podobnie ja poprzednie z grupy B oraz w zielonych częściach roślin , jest również rozpuszczalna w wodzie , a niszczy ją temperatura i światło .
Brak tej witaminy w organizmie może powodować stany zapalne skóry twarzy i kończyn , zapalenie śluzówek , osłabienie mięśni , niedokrwistość , zaburzenia nerwowe i trawienia oraz uporczywe wymioty kobiet ciężarnych .
Witamina B12
Witamina B12 – występuje również podobnie jak poprzednie z grupy B , a zwłaszcza w wątrobie , krwistym mięsie oraz grzybach i drożdżach . jest również rozpuszczalna w wodzie i niszczy ją temperatura oraz światło .
Witamina ta jest niezbędnym czynnikiem , wytwarzania się krwinek czerwonych , a niedobór jej o organizmie powoduje powstawanie anemii .
Witamina PP
(B3)
Witamina PP (B3) – występuje głównie w drożdżach , wątrobie , nerkach , wołowinie , boczku , i wywarach mięsnych oraz w dorszu . Jest podobnie jak wszystkie witaminy grupy B , rozpuszcza się w wodzie , ale jest odporna na temperaturę .
Brak tej witaminy powoduje stany zapalne nieosłoniętych części skóry (pelargia) , zapalenie śluzówki przewodu pokarmowego oraz może prowadzić do zaburzeń psychicznych i nerwowych .
Witamina C
Witamina C – Występuje głównie w owocu dzikiej róży (głogu) , czarnych porzeczkach , czosnku , cebuli , kapuście włoskiej , kalafiorach , poziomkach i truskawkach , w cytrynach oraz w zielonych częściach roślin .
Witamina C jest nietrwała , rozpuszczalna w wodzie a tym samym łatwo wypłukiwana z produktu , szybko niszczy ją tlen (powietrze) , światło dzienne , wysoka temperatura , soda oraz stykanie się z metalowymi ściankami naczyń .
Niedobór witaminy C w organizmie powoduje stany zapalne śluzówki jamy ustnej zwłaszcza dziąseł (szkorbut) , kruchość naczyń krwionośnych (skłonności do krwawienia) , objawy znużenia i brak łaknienia . Witamina ta znacznie zapobiega infekcjom i procesom gnilnym , uodparnia organizm na choroby zakaźne i przeziębienia oraz ma duży wpływ na łagodzenie stanów zapalnych (np. gardła) i na gojenie ran .
Witamina D
Witamina D – poza tranem , śledziami , żółtkiem jaj , i drożdżami w innych produktach spożywczych występuje w minimalnych ilościach . Witamina D wytwarzana jest w ustroju ludzkim w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych na prowitaminy (przyjmowane z pokarmami) . Stąd też każda kuracja zmierzająca do zwiększenia ilości witaminy D w ustroju związana jest z koniecznością naturalnego bądź sztucznego naświetlania ciała .
Witamina ta wpływa przede wszystkim na dokładanie się soli wapnia i fosforu w kościach i zębach a niedobór jej przyczynia się do zaburzeń w budowie kości i powoduje ich zmiękczenie , a u dzieci krzywicę oraz próchnicę zębów
Witamina E
Witamina E – występuje głównie w ziarnach i kiełkach pszenicy , w sałacie zielonej , mleku , tranie i oleju lnianym oraz wątrobie wołowej , jest nietrwała , pod działaniem tlenu niszczy się w krótkim czasie .
Witamina E wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów płciowych . Znajduje zastosowanie przy leczeniu bezpłodności i przy zagrażających poronieniach . Wzmaga wydzielanie mleka w okresie karmienia oraz jest stosowana przy osłabienia wzroku
Witamina K
Witamina K – występuje w oleju sojowym , szpinaku , kapuście , ziemniakach oraz innych jarzynach liściastych , w pomidorach i orzechach .
Niedobór tej witaminy w organizmie występuje najczęściej wskutek utrudnionego wchłaniania jej przy schorzeniach przewodu pokarmowego , a brak witaminy K zmniejsza krzepliwość krwi i wywołuje skazę krwiotoczną .
Potrawy i produkty trudno strawne
Wszystkie potrawy smażone (mięsne , mączne , z jaj itp.) oraz zaprawione zasmażki , tłuszcze z wyjątkiem masła , tłuste gatunki mięs , wędliny i ryb (w tym wędzone) , konserwy , nasiona roślin strączkowych (fasola , groch , bób) , świeże i razowe pieczywo , niedojrzałe i twarde owoce surowe zwłaszcza ze skórką , skoncentrowane słodycze (czekolada , kremy , ciastka) .
Przyprawy , mimo iż spożywamy je w znikomych ilościach , są nieodzowne dla prawidłowego trawienia , a od tego w znacznej mierze zależy nasz stan zdrowia . W większości wypadków zawierają one olejki eteryczne stanowiące czynnik leczniczy , który stymuluje wydzielanie soków trawiennych . Jednocześnie działają podobnie jak katalizator w reakcji chemicznej . Rola smakowa ziół przyprawowych wydaje się nawet być drugorzędną wobec ich znaczenia dla dobrego przyswajania składników pokarmowych , w tym w szczególności witamin z grupy B , C , D (leczenie awitaminozy!) oraz w konsumpcji potraw ciężkostrawnych , a wartościowych i potrzebnych dla organizmu . Przyprawy winny być dodawane do gotowych potraw lub pod koniec gotowania (np. kminek czy majeranek) . Przedawkowanie ich nie jest szkodliwe z wyjątkiem soli , octu oraz cukru . Przyprawy należy przechowywać w szczelnych opakowaniach , zioła do 2 lat , nasiona do 3 lat , a korzenie do 6 lat .
Dla zwiększenia przyswajania witaminy grupy B
Do baraniny – czosnek , jałowiec , liść bobkowy
Do cebuli – pieprz (!) , kminek , majeranek
Do grochu i fasoli – kminek , majeranek , śliwki suszone , cząber , jałowiec
Do kapusty – jałowiec , pieprz , kminek
Do konserwy – musztarda
Do mięs i drobiu – cebula z pieprzem , jałowiec , bazylia , majeranek , czosnek i chrzan
Do pieczywa razowego – kminek , czarnuszka
Do rosołu – tymianek , bazylia , lubczyk
Do ryb – chrzan , bazylia , cząber , majeranek
Do serów i wędlin – papryka , kozieradka , kminek , czubrica (cząber)
Do sosów – jałowiec , śliwki suszone , czubrica , pietruszka , koper , tymianek lubczyk .
Dla zwiększenia przyswajania witaminy C
Do surówek – estragon , pieprz , papryka , cebula , koper . Słodzić miodem (lub cukrem) plus ewentualnie śmietana , nie dodawać tłuszczu (oleju) .
Dla zwiększenia przyswajania witaminy D oraz mlekopędnie
Kminek , koper , anyż , czarnuszka . Konieczne spożywanie w czasie ciąży i karmienia , tych przypraw , bo przechodzą one z mlekiem matki do żołądka niemowląt , pełniąc rolę trawienną .
Dla uniknięcia wzdęć i „rozsadzania„
Kminek , majeranek , pieprz prawdziwy i ziołowy , cząber , papryka , estragon , gorczyca biała , kolendra , koper . (kminek zmielony z majerankiem popity zimną wodą jest znakomitym środkiem doraźnym) .
Anyż
Anyż
– wykrztuśnie , przeczyszczająca , na apetyt (do ciast , kilka ziaren do mleka i kompotu) . Niewielkie ilości silnie pachnących nasion anyżku dodaje się do potraw z marchwi , buraków dyni , czerwonej kapusty , szpinaku , powideł śliwkowych oraz do kompotów z jabłek .
Bazylia
Bazylia – znosi nadmierną fermentację , pobudza serce i nerwy (zalecana do dań pomidorowych i pizzy) . Posiekanymi listkami bazylii , świeżymi lub suszonymi posypuje się zupę pomidorową , rosoły , kartoflankę , zupę jarzynową , fasolową , grochówkę , zupę cebulową i zupy rybne . Również można posypać bazylią potrawy z warzyw np. szparagi , kapustę , potrawy z fasoli , kalarepę , szpinak . Dodana do białego sosu ubarwia smak zapiekanych warzyw . Dobrze łączy się smakowo ze wszystkimi gatunkami mięs . Świeżymi liśćmi naciera się mięso przed pieczeniem lub smażeniem , np. cielęce kotlety . Listki bazylii dodaje się do gulaszu i do farszów .
Cebula
Cebula – obniża ciśnienie oraz poziom cukru , zapobiega miażdżycy , działa bakteriostatycznie i przeciwprzeziębieniowo . Jest jarzyną dzięki której zachowujemy młodość i sprawność . Wchodzi w skład niemal wszystkich gorących sosów , w których dusi się mięsa , ryby i warzywa . Robi się z niej sos cebulowy , a także dodaje się ją np. sosu vinaigrette lub majonezowego .
Chrzan
Chrzan – przeciwbólowo , moczopędnie , przeciwreumatycznie (świeżo starty i nie gotowany) .
Cynamon
Cynamon
– pobudza działalność gruczołów dokrewnych .
Cytryna
Cytryna ( tylko żółta skórka) obniża ciśnienie
Czarnuszka
Czarnuszka – przeciwreumatycznie (wzbogaca smak wypieków) .
Cząber
Cząber – (zbliżony do bułgarskiej czubricy) pobudza żołądek , wzmaga apetyt , działa moczopędnie , podnosi aktywność seksualną . Czubki młodych , ulistnionych pędów cząbru zerwanych tuż przed kwitnieniem są bardzo aromatyczne , mocno pachnące i mają korzenny smak . Nadają się szczególnie do zup z roślin strączkowych – fasolowej , grochówki , zupy z soczewicy i do kartoflanki . gotuje się je w zupie świeże lub suszone , nie dłużej niż ostatnie 10 minut , by nie wyzwolić goryczy zawartej w łodyżkach . Przyprawy tej używamy w niewielkiej ilości , gdyż w nadmiarze zagłuszy inne smaki . Można ją dodawać do słodkiej i kwaszonej kapusty , do ogórków . Dodaje się je tuż przed końcem gotowania .Drobno pokrajane listki dodaje się do zielonej sałaty , smażonych ziemniaków i placków ziemniaczanych . Można go też dodawać do różnych potraw z grzybów , ale nie do pieczarek .Cząber ma szerokie zastosowania . Jego korzenny smak dobrze łączy się z wołowiną i baraniną , dodaje się go do drobiu i do siekanych mięs .
Czosnek
Czosnek – bakteriobójczo (najlepszy „zapachowy antybiotyk”) , obniża ciśnienie , odrobacza , zapobiega miażdżycy .
Estragon
Estragon – na nerwice i nieżyt żołądka . Sproszkowany do stosowania przy diecie bezsolnej . Jest ulubionym ziołem kuchni francuskiej i gruzińskiej . Ma delikatny aromatyczny smak , szczególnie estragon świeży . Drobno pokrojone listki estragonu wsypuje się do ugotowanego rosołu, kartoflanki i zup rybnych . Jest podstawowym składnikiem francuskiego sosu Bearnaise . Świeże , posiekane listki estragonu dodaje się też do sosu vinaigrette , do zielonych sosów ziołowych , do majonezu . Estragonem aromatyzuje się ocet i musztardę . Gdy niema świeżego ziela , używa się listki suszone . Dodaje się też do gotowanych warzyw : marchwi , kalafiora , brokułów , selerów ,ziemniaków . W kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej bardzo szeroko stosowany do mięs , dziczyzny i drobiu . Nadaje smak potrawom z cielęciny i drobiu , aromatyzuje mięso siekane , dodawany jest do sosów , w których duszą się różne mięsa .Świeżymi listkami estragonu można posypać sałatki rybne i ryby gotowane . Estragon stosuje się do marnowania ryb .
Jałowiec
Jałowiec – przeciw artretycznie i reumatycznie , działa żółciopędnie . Ułatwia trawienie kapusty (łyżeczka na osobę na 10 minut przed końcem gotowania ) , mięsom nadaje smak dziczyzny . Żucie suszonych jagód skutecznie przy cuchnącym oddechu .
Kminek
Kminek – wiatrochłonnie i moczopędnie , pobudza apetyt , leczy żołądek , działa żółciopędnie .
Przyprawą są owoce kminku zwyczajnego , rośliny powszechnie uprawianej w klimacie umiarkowanym . potrawom nadaje specyficzny , cierpko – korzenny smak . Kminek wzmaga apetyt , pobudza procesy trawienne . Szczególnie polecany jest do potraw o wysokiej zawartości tłuszczu . Dodawany jest do takich mięs jak : wieprzowina , baranina , niektóre gatunki drobiu oraz do potraw z kapusty , fasoli i ziemniaków . Kminkiem przyprawia się sosy , zupy , wędliny oraz sery . Służy również do aromatyzowania chleba i innych wyrobów piekarniczych .
Koper
Koper – wiatrochłonnie i moczopędnie . Konieczny w awitaminozie . Stosować na czkawkę i wzdęcia u dzieci .
Lubczyk
Lubczyk – dawniej używany za „wzmacniający miłość „ , leczy nerki i pęcherz .
Majeranek
Majeranek
– zalecany w schorzeniach przewodu pokarmowego i wątroby , działa przeciw zapalenie i przeciw przeziębieniom . Hamuje procesy jełczenia tłuszczów .
Przyprawą jest wysuszone ziele majeranku ogrodowego zbierane w okresie kwitnienia . Roślina pochodzi z Bliskiego Wschodu i uprawiana jest na całym świecie . Przyprawa posiada charakterystyczny aromat oraz słabo palący smak . Ziele majeranku jest typową przyprawą krajów śródziemnomorskich . W polskiej kuchni stosuje się je najczęściej przy wyrobie domowych wędlin , przyprawianiu potraw mięsnych , sosów , pieczeni , farszów , pasztetów , warzyw oraz zup (grochowa , fasolowa , ziemniaczana , węgorzowa , żur) , flaków i kołdunów oraz potraw z grzybów . Dla wzbogacenia aromatu majeranek stosowany jest często łącznie z tymiankiem , szczególnie przy konieczności zachowania bezsolnej diety . Sposób użycia majeranku zależy od rodzaju potraw . Mięsa i wędliny przyprawia się przed pieczeniem lub gotowaniem , pozostałe w końcowej fazie ich przygotowania .
Miód
Miód –
wzmacnia serce i płuca . Stosować często i w niewielkich ilościach do słodzenia .
Papryka
Papryka – pobudza żołądek , zalecana w awitaminozie .
Jest to przyprawa otrzymana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej , rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz Europie Południowej . Ma aromatyczny zapach , a smak – w zależności od gatunku – ostry i palący lub słodki . Papryka wzmaga odporność organizmu , ma tu też korzystny wpływ na procesy trawienne . Papryka jest podstawową przyprawą w kuchni węgierskiej , meksykańskiej , indyjskiej . Wzbogaca smakowo dania z mięs , drobiu i ryb . Stosowana jest też do zup , warzyw , sałatek , serów . Jest popularnym , aromatycznym barwnikiem spożywczym , doskonale barwi sosy (np. majonezowy i śmietanowy) oraz potrawy z jaj , ryżu i drobiu . Jest składnikiem wielu powszechnie stosowanych mieszanek przyprawowych .
Pietruszka
Pietruszka – (liść i korzeń) choroby przewodu pokarmowego . Zawiera ogromne ilości witaminy C i żelaza , działa ochronie przy promieniowaniu radioaktywnym , zalecana przy kamicy nerkowej .
Por
Por – zawiera liczne mikroelementy , szczególnie zalecany dla dzieci i młodzieży .
Rozmaryn
Rozmaryn – żółciopędnie , pobudza serce i nerki , zalecany przy kamicy nerkowej .
Seler
Seler – moczopędnie , zalecany przy kamicy nerkowej , pobudza aktywność seksualną .
Tymianek
Tymianek – wykrztuśnie , zalecany przy uporczywych kaszlach i astmie , pobudza serce i nerwy . Chroni od zatruć , przeciwdziała fermentacji .