Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz wyrażasz zgodę na użycie plików ciasteczek (cookies)
w celach statystycznych.
NOWA PODSTRONA WIECEJ INFORMACJI: KLIKNIJ NA TEN LINK

1

liczba odwiedzających

Porady na każdy temat 

Porady na każdy temat służą jedynie jako informacja ogólna i nie są podstawą do leczenia. W każdym przypadku problemów zdrowotnych należy zasięgnąć porady lekarza. Administrator strony nie odpowiada za negatywne skutki stosowania poniższych porad.

 

Menu strony z poradami 

 

 Strony z poradami

 

Strony z poradami ogólne wybrane

 

Strony z poradami zdrowotnymi wybrane

 

Dla zwiększenia przyswajania witamin

 

Instrukcje obsługi

 

Masa i objętość produktu

 

 Przydatne kody i ustawienia na Androida

 

Porady kulinarne

 

Porady Czyszczenia i usuwania plam

 

Porady zdrowotne dla niemowląt idzieci 

 

Potrawy i produkty trudno strawne

 

Przyprawy

 

Przyprawy trawienne

 

 Tabela pieczenia ciast i mięs

 

Witaminy

 


Przydatne kody i ustawienia na Androida


 

Przydatne kody:   Android.com.pl

 

przekierowań połączeń

 

 (sprawdzenie: *#21#, aktywacja: *21*numer telefonu#, dezaktywacja: #21#),

  

przekierowań połączeń gdy nie odbieramy

 

(sprawdzenie: *#61#, aktywacja: *61*numer telefonu#, dezaktywacja: #61#), 

  

przekierowań połączeń gdy użytkownik jest nieosiągalny

 

(sprawdzenie: *#62#, aktywacja: *62*numer telefonu#, dezaktywacja: #62#),

 

przekierowań połączeń gdy numer jest zajęty

 

(sprawdzenie: *#67#, aktywacja: *67*numer telefonu#, dezaktywacja #67#),

 

rozmowy oczekującej 

 

(sprawdzenie: *#43#, aktywacja: *43#, dezaktywacja: #43#),

 

identyfikacji numeru – blokowania wyświetlania numerów połączeń przychodzących (CLIP)

 

(sprawdzenie: *#30#),

 

identyfikacji własnego numeru (CLIR) 

 

(sprawdzenie: *#31#),

  

obsługi PIN w zakresie zmiany PIN/PIN2:

 

PIN: **04*OLD_PIN*NEW_PIN*NEW_PIN#

 

PIN2: **042*OLD-PIN2*NEW_PIN2*NEW_PIN2#

 

obsługi PIN w zakresie odblokowania PIN/PIN2 (przy użyciu PUK/PUK2):

 

PIN: **05*PIN_UNBLOCKING_KEY*NEW_PIN*NEW_PIN#

 

PIN2: **052*PIN2_UNBLOCKING_KEY*NEW_PIN2*NEW_PIN2#

 

Kody sprawdzane przy pomocy Samsunga Galaxy A41

 

*#0*# – menu testowe,

 

*#1111# – wersja software’u,

 

*#1234# – wersja firmware’u,

 

*#2222# – wersja hardware’u,

 

*#0228# – informacje o stanie baterii,

 

*#0011# – informacje o stanie GSM dla każdej z kart SIM,

 

*#9090# – menu DIAG time Config,

 

*#9900# – menu SysDump,

 

*#0808# – ustawienia USB,

 

*#67# – informacje o przekazywaniu połączeń (także *#61#),

 

*31# oraz #31# – włączenie lub wyłączenie usługi Caller ID.

 

Kod *#0228# wyświetla informacje o baterii

 

Kody sprawdzane przy pomocy iPhone’a 12 Pro

 

##002# – wyłącza wszystkie przekierowania połączeń,

 

##004# – wyłącza wszystkie warunkowe przekierowania połączeń,

 

##61# – wyłącza opóźnione przekierowanie połączeń,

 

##62# – wyłącza przekierowanie połączeń gdy numer nie jest dostępny,

 

*#61# – sprawdza, czy opóźnione przekierowanie połączeń jest aktywne,

 

*#62# – sprawdza, czy przekierowanie połączeń jest aktywne, gdy numer nie jest dostępny,

 

*#67# – informacje o przekazywaniu połączeń,

 

*#07# – informacje prawne i certyfikaty,

 

*3001#12345#* – informacje o sieci operatora.

 

Kod *3001#12345#* wyświetli informacje o sieci na iPhone’ie

 

 Źródło: https://android.com.pl/tech/500303-kody-mmi-kody-ussd-co-to-jak-dziala/

 

Przydatne kody  Geekweek.interia.pl

 

Jak korzystać z kodów do Androida? Aby użyć tajnych kodów do Androida, wystarczy przejść do aplikacji Telefon i wybrać odpowiednie znaki na klawiaturze. Nie ma konieczności naciskania zielonej słuchawki, po wpisaniu kod powinien aktywować się automatycznie. Wyjątkiem są kody do zarządzania przekierowaniami rozmów, które muszą być zatwierdzone przyciskiem "Zadzwoń".

Kody do znalezienia informacji o telefonie

 

*#*#44336#*#* - wyświetla czasu produkcji telefonu;

*#06# - wyświetla numer IMEI telefonu;

*#*#3264#*#* - pokazuje wersję pamięci RAM;

*#*#2222#*#* - pokazuje wersję sprzętową FTA;

*#*#1111#*#* - informacje o wersji oprogramowania FTA;

*#*#232338#*# - wyświetla adres MAC sieci Wi-Fi;

*#*#232337#*# - wyświetla adres urządzenia Bluetooth;

*#*#2663#*#* -  informacja o wersji ekranu dotykowego;

*#*#4986*2650468#*#* - informacje o oprogramowaniu sprzętowym telefonu;

*#*#34971539#*#* - informacje o oprogramowaniu sprzętowym aparatu;

*#*#1234#*#* - wyświetla informacje o oprogramowaniu sprzętowym telefonu, w tym o wersji oprogramowania PDA;

*#03# - pokazuje numer seryjny pamięci NAND flash.

 

Kody do zarządzania ustawieniami telefonu 

 

*#*#7594#*#* - zmiana zachowania przycisku zasilania (wybór funkcji przy długim przytrzymaniu przycisku włączającego


*#*#197328640#*#* - dostęp do trybu serwisowego w celu przeprowadzenia testów i zmiany ustawień telefonu;

 

*3001#12345#* - dostęp do trybu terenowego, przeglądanie informacji o lokalnych sieciach i wieżach komórkowych;

 

*#3282*727336*# - wyświetlanie informacji o pamięci masowej i zużyciu danych;

 

*#*#4636#*#* - wyświetlanie informacji o baterii, stanie sieci WLAN oraz statystyk użytkowania;

 

*#*#225#*#* - dostęp do danych z kalendarza zapisanych w telefonie;

 

*#2263# - wybór pasma RF;

 

*3282# - wiadomość tekstowa z informacjami rozliczeniowymi;

 

*#0*# - umożliwia przejście w tryb testowy (dostępny tylko w niektórych urządzeniach);

 

 

Kody do rozwiązywania problemów z Androidem 

 

*#*#273282*255*663282*#* - kopia zapasowa plików multimedialnych;

 

*#7353# - menu szybkich testów podzespołów;

 

*#*#1472365#*#* -  test GPS;

 

*#*#2664#*#* - test ekranu dotykowego;

 

*#*#526#*#* - test sieci WLAN;

 

*#*#232331#*#* -  test Bluetooth;

 

*#*#72626#*#* -  test terenowy (pomiary siły sygnałów w najbliższym otoczeniu);

 

*#*#0842#*#* - test wibracji i podświetlenia;

 

*#*#0283#*#* -  test pętli zwrotnej pakietów (loop back);

 

*#*#0588#*#* - test czujnika zbliżeniowego;

 

*#*#0673#*# lub *#*#0289#*#* -  testy dźwięku i melodii;

 

#0782*# -  test zegara czasu rzeczywistego;

 

#*#426#*# -  diagnostyka Google Play Services;

 

*#9090# - menu konfiguracji diagnostycznej;

 

*#0589# -  test czujnika światła;

 

*#0228# - stan baterii i szczegóły;

 

*#9900# - dostęp do trybu zrzutu systemowego;

 

*#3214789# - status certyfikatu GCF;

 

*#7284# - dostęp do kontroli trybu USB 12C;

 

*#872564# - dostęp do kontroli logowania USB;

 

*#745# -  menu zrzutu RIL;

 

*#746# - menu Debug dump;

 

*#*#7780#*#* - HARD RESET. Przywraca telefon do z systemem Android do ustawień fabrycznych.

 

 

Kody do zarządzania połączeniami i wiadomości

*#21# - pozwala na sprawdzenie, czy połączenia telefoniczne z danego urządzenia nie były przekierowywane;

*31# -  włączenie identyfikacji rozmówcy;

*#31# - wyłączenie identyfikatora rozmówcy;

*43# - włączenie funkcji połączeń oczekujących;

#43# - wyłączanie funkcji połączeń oczekujących;

*#61# - pokazuje, jak długo trwa przekazywanie połączeń;

*#67# - wyświetla informacje o przekierowaniu połączeń w telefonie;

*5005*7672# - Zobacz swój numer centrum wiadomości SMS.

Kod tylko dla telefonów Samsunga

*#0*# - menu ukrytych usług (Samsung Galaxy S3);

7764726 -  menu ukrytych usług (Motorola Droid);

3845#*920# - menu ukrytych usług (LG Optimus 3D);

1809#*990# - menu ukrytych usług (LG Optimus 2x);

 

 Źródło: https://geekweek.interia.pl/mobile/news-58-tajnych-kodow-na-androida-rozwiaza-problemy-z-kazdym-smar,nId,6656446

 

Przydatne ustawienia

 

Cyfrowa równowaga która śledzi naszą aktywność i zużywa baterie

 

Ustawienia – Cyfrowa równowaga – Trzy kropki prawy górny róg – Zarządzanie danymi – i wyłącz korzystanie z telefonu w ciągu dnia

 

Jak jednym ruchem wyciszyć dzwoniący telefon

 

Wchodzimy w połącznia następnie klikamy na ustawienie i odnajdujemy w ustawieniach Odwróć by wyciszyć i włączamy  

 

Jak włączyć filtrację połączeń spamu na telefonie aby telefon nie dzwonił z numerów typu spam

 

Należy kliknąć w słuchawkę następnie trzy kropki prawy górny róg i kliknąć na Ustawienia

 

W ustawieniach odszukaj ID rozmówcy i spam następnie włącz Pokazuj identyfikator rozmówcy i spamy oraz Filtruj połączenia określone jako spam

 

Jak wyłączyć dostęp aplikacji do konta Gmail  

 

Zaloguj się do konta Gmail następnie kliknij na ikonę konta wybierz Zarządzaj kontem Google

 

Po lewej stronie wybierz Bezpieczeństwo przejdź niżej do Twoje połączenia z aplikacjami i usługami innych firm następnie kliknij zobacz wszystkie połączenia są tam wszystkie połączenia z aplikacjami i stronami

 

Aby sprawdzić szczegóły kliknij na ikonę danej aplikacji lub strony następnie kliknij z prawej Zobacz szczegóły

 

Jeżeli chcesz zablokować dostęp kliknij na Przestań korzystać z funkcji otworzy się owe okno informacyjne w dolnej części  kliknij  potwierdź

 

Autosynchronizacja która spowalnia twój telefon

 

Ustawienia następnie Konta i synchronizacja i Autosynchronizacja danych wyłączamy.

 

Większość aplikacji robi to sama więc nie ma potrzeby aby chodziła w tle      

 

 DODAJ KOMENTARZ

 

POWRÓT DO MENU

 


Krótkofalówka Radio telefon Baofeng UV-82-8W


Opis menu i działanie niektórych funkcji oraz zapisywanie częstotliwości w trybie pamięci

 

0-SQL- Blokada szumów w zakresie od 0 do 9

1-STEP- Krok przestrajania częstotliwości od 2,5 do 50,0

2-TXP-Moc Nadawania LOW-niska HIGH-wysoka MID-średia

3- SAVE- Oszczędzanie energii od 1 do 3 (On-włączone OFF-wyłączone)

4-VOX-Aktywacja nadawania głosem z czułością właczanie na głos od 1 do
10 lub OFF-wyłączone

5-WN- Szerokość modulacji WDE-(szeroka) NARR-(wąska)

6-ABR-Czas podświetlania wyświetlacza w sekundach od 1 do 10 OFF-wyłączone

7-TDR-Włączanie obioru na obu częstotliwościach jednocześnie wyświetlanych wyświetlanych na wyświetlaczu niezależnie od pozycji strzałki z lewej strony

8-BEEP-Dzwięk klawiatury (On-włączone OFF-wyłączone)

9-TOT-Limit czasu ciągłego nadawania w sekundach po którym radio wyłącza nadawania od 15 do 600

10-R-DCS-Odbiór tylko transmisji z kodami DCS przy odbiorze

11-R-CTCS ustawienie kodu przy odbiorze

12-T-DCS-wysyłanie kodu przy przy odbiorze

13-T-CTCS-wysyłanie kodu przy nadawaniu

14-VOICE-Głos który mówi wybraną opcje w języku Angielskim,Chińskim lub OFF-wyłączone

15-ANI-ID-Numer indyfikacijny radia

16-DTMFST-W jaki spoób będziemy słyszeć wysyłane kody z radia

17-S-CODE-Ustawiane z oprogramowanie za pośrednictwem komputera

18-SC-REV-W jaki sposób radio zachowuje się podczas skanowania w sekundach
TO-CO-SE.
TO-Rozpoczęte po wykryciu transmisji.
CO-Rozpoczęte po zakończeniu transmisji.
SE-Zatrzymane po odbioru transmisji

19-PTT-ID-Kiedy będzie wysyłany kod DMF z indyfikatora radia BOT-EQT-BOTH
BOT-na początku transmisji
EQT-na końcu transmisji
BOTH-na początku i na kńcu transmisji

20-PTT-LT-Czas opuźniena po którym kod będzie wysyłany

21-MDF-A-To co będzie wyświetlane górnej linii na wyświetlaczu FREQ-częstotliwośc
CH-numer kanału
NAME-Nazwa ustawiana z komputera

22-MDF-B-To co będzie wyświetlane dolnej linii na wyświetlaczu
FREQ-częstotliwośc
CH-numer kanału
NAME-Nazwa ustawiana z komputera

23-BCL- Blokada nadawania na kanale na którym ktoś nadaje

24-AUTOLOK-Automatyczna blokada klawiatury

25-SFT-D- Podczas pracy radia przez przemienniki w którym częstotliwość ma być dodawana czy odejmowana. W Polsce przeważnie jest odejmowana

26-OFFSET- Ustawienie przemieników wartość przesunięcia częśtotliwości MHZ

27-MEM-CH- Zapisywanie częstotliwości które są oznaczone z prawej strony na wyświetlaczu przy wybranej częstotliwości w postaci numeru pamięci od 1 do 128

28-DEL-CH-Kasowanie zapisanej częstotliwości pod wybranym numerem pamięci

29-WT-LED-Kolor podświetlania wyświetlacza podczas pracy z radiem-Skraca czas działania baterii

30-RX-LED-Kolor podświetlania wyświetlacza podczas odbioru częstotliwości-Skraca czas działania baterii

31-TX-LED-Kolor podświetlania wyświetlacza podczas nadawania -Skraca czas działania baterii

32-AL-MOD-Wybór alarmu który ma się uruchomić

33-BAND-Ustawienie pasma nadawania VHF

34-TDR-AB-Opcja nadawania podczas odsłuch dwóch częstotliwości

35-STE-Wyciszanie szmów podczas pracy skłelcza

36-RP-STE-Wyciszanie szmów podczas pracy słelcza przez przemienniki

37-RPT-RL-Opuźnienie kodu końcowego wysyłanego podczas pracy przez przemienniki

38-PONMGS-Wyświetlanie treści podczas włączenia radia które ustawiane jest przez komputer

39-ROGER-Sygnał na końcu transmisji

40-RESET-Resetowanie ustawień radia
ALL-wszystko
OUF-tylko częstotliwości

41-R-TONE-Ustaienie tonu który jest wysyłany podczas pracy przez przemienniki

 

Jak zparogramować częstotliwości

Aby wprowadzić ręcznie częstliwośći należy przejść w tryb pamięci radia które uruchamiamy przez jednocześnie wciśnięty z klawiatóry klawisz menu i włączamy radio pokrętłem z prawej u góry radia i trzymamy klawisz MENU do póki radio się nie uruchmi.

Jeżeli radio uruchomi się w trybie pamięci powinno dać się wpisać częstotliwość z klawiatury.
Po wpisaniu częstotliwości ręcznie i ustawionej przy niej z lewej strony strzałki przechodzimy do MENU

Z MENU wybieramy pozyję 27-MEM-CH i ponownie klikamy MENU aby strzałka z lewej przesunęła się w dolną pozyję i strzałkami z klawiatóry wybieramy wolną pamięc od 1 do 128 przy której nie ma CH tylko jest np: 005 i klikamy MENU.

Po zapisaniu powino w pozycji 27-MEN-CH- znajdować się treść: CH-005 i wracamy z powrotem do wyświetlanych częstotliwośći ponownie wpisujemy nową częstotliwość i powtarzamy czynność zapisywania pod innym wolnym numerem pamięci.

Aby usunąc wybraną zapisaną częstotliwośc należy kliknąć MENU i przejść do pozycji 28-DEL-CH i kliknąc ponownie MENU aby strzała z lewej przesuneła się w dolną pozyję i wybrać za pomocą strzałek z klawiatóry numer pamięci przy której jest CH-004 kliknąć MENU tak aby zostało przy danym numerze pamięci tylko 004.

Po zakończenu zapisywania częstotliwości ponownie wyłączamy radio pokrętłem i uruchamiamy przez jednocześnie wciśnięty z klawiatóry klawisz MENU i włączamy radio pokrętłem z prawej u góry radia i trzymamy klawisz MENU do póki radio się nie uruchmi tak aby wyjści z trybu pamięci radia.

Po wyjściu z trybu pamięci radia nie powinno dać się już wpisać czętotliwości ręcznie tylko strzałkami z klawiatóry wybieramy numer pamięci który wyświetla się z prawej strony danej częstotliwości.
Przechodzimy strzałkami z klawiatóry do częstotliwośći z numerem pamięci
z prawej strony 5 przy której powinna być zapisana częstotilwość którą zapisaliśmy w trybie pamięci radia.

Jeżeli nie ma ustawionej opcji ON w pozycji MENU 7-TDR radio będzie odbierać tylko częśtotliwość przy której z lewej strony znajduje się strzałka.

Zmiana częstotliwośći odbieranych przez radio

Aby zmienić górną lub dolną częstotliwość odbierania należy z klawiatóry kliknąć klawisz EXIT/TAB aby strzałka przesunęła się na wyświetlaczu z lewej strony w górę lub w dół i następnie strzałkami z klawiatóry wybieramy częstotilwość zapisaną w pamięci radia.

Pozycję z MENU możemy również wybierać z klawiatóry w tym celu należy kliknąć MENU i następnie z klawiatóry numer pozycji który nas interesuje.

Blokada klawiatóry

Klawiatórę możemy blokować przez przyciśnięcia z klawiatóry klawisza # z kluczem do momentu pojawienia się na wyświetlaczu z prawej u góry klucza, aby odblkować powtarzamy czynność do momentu zniknięcia klucza.
W menu pozycja 24-AUTOLOK automatycznie blokuje radio podczas beczynności.

Klawisze z boku

Klawisz z boku A złuży do nadawania na częstotliwości która wyświetla i w górnej części wyświetlacza.

Klawisz z boku B złuży do nadawania na częstotliwości która wyświetla się w dolnej części wyświetlacza.

Klawisz F uruchamia radio FM które można ustawić strzałkami z klawiatóry.

Podczas słuchania radia FM i pojawieniu się sygnału na zapisanych częstotliwościa następuje automatycznie wyłączenia radia FM i przejście w tryb nasłchu na danej czętotliwośći, przy braku sygnału na danej częstotliwośći z powrotem wraca do odtwarzania radia FM.
Aby wyłączyć radio należy ponownie kliknąć klawisz F

Klawisz M słórzy do włączania latarki w górnej częśći radia


Aby nadawać sygnał z krótkofalówki wymagane są odpowiednie zezwolenia i wykup abonamentu.

Bez zezwolenia możliwy jest tylko nasłuch na wybranych częstotliwościach

Krótkofalówki umożliwiające pracę w paśmie częstotliwości PMR, zakres amatorski, walkie-talkie oraz policji, straży pożarnej, pogotowia, PKP, taxi, służby ochrony, służby mundurowe,
na który nadawanie jest zabronione jeżeli nie wykonujemy pracy w tym zakresie.

Radio dostępne w sprzedaży na Allegro

 

DODAJ KOMENTARZ

 

POWRÓT DO MENU


Porady kulinarne  

Jak obrać łupkę z pomidora


 

W pierwszej kolejności przygotowujemy garnek z wodą i odmierzamy tak aby po wrzuceniu pomidora zakryty był cały wodą.

Następnie nacinamy lekko skórkę pomidora od gładkiej i wypukłej strony w poziomie i w pionie aż do drugiej strony.

 

Za pomocą drylownicy do jabłek naciąć środek i przy pomocy noża w zrobionym wycięciu drylownicą usuwamy stwardniały środek, jeżeli nie mamy drylownicy lub nie potrafimy tego zrobić można pominąć tą czynność należy jednak pamiętać ze podczas krojenia pomidorów w plastry będzie trzeba usunąć stwardniałą cześć na desce.

Odmierzoną cześć wody zimnej lub gorącej z kranu aby przyspieszyć jej zagotowanie i podgrzewamy na kuchence aż woda zacznie dobrze się gotować.

Wyłączamy i gdy woda przestanie się gotować od razu wrzucamy wszystkie pomidory tak aby były w niej zanurzone i wolno liczymy do dziesięciu.

Następnie od razu wyciągamy pomidory i obieramy ze skórki na niektórych skórka sama będzie odchodzić lub ciężej jeżeli pomidor jest mniej dojrzały i bardziej twardy lub za krótko trzymany był w wodzie.

Po sparzeniu pomidora i obraniu kładziemy na desce i ostry nożem i piłką kroimy na plastry.

Jeżeli środek nie był wycięty w każdym plastrze wycinamy stwardniały środek.

Smacznego                

 

DODAJ KOMENTARZ

 

POWRÓT DO MENU 

 


 

 

Porady Czyszczenia i usuwania plam


 

Czyszczenie srebra

Srebrną  biżuterie myjemy w wodzie z amoniakiem

 

Czyszczenie złota

Myjemy w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła oraz sody krystalicznej (50g mydła i 5 g wody).Następnie płuczemy w ciepłej wodzie, suszymy i zanurzamy w spirytusie denaturowanym. Po wysuszeniu polerujemy.

 

Czyszczenia białych zacieków na butach

Przetrzeć skórę szmatą zwilżoną 10% octem, po wyschnięciu dokładnie wyczyścić.    

 

Mycie różnych powierzchni w mieszkaniu ( za wyjątkiem szyb) 

Zmieszać łyżeczkę mydła w płynie, 1 łyżeczkę boraksu, wyciśnięty sok z cytryny, 1 l ciepłej wody.

 

Usuwanie plam z herbaty 

Czyścimy wodą utlenioną z dodatkiem amoniaku.

 

Usuwanie plam z wosku 

Plamy wysuszamy, następnie zeskrobujemy. Na i pod plamę kładziemy bibułę  i prasujemy żelazkiem, przesuwając bibułę, co jakiś czas, aż pozostanie czysta.

 

Usuwanie plam z kredki do ust

Czyścimy najpierw gliceryną, następnie spirytusem, a na koniec zmywamy ciepła wodą z proszkiem do prania.

 

Usuwanie plam z czekolady i kakao

Czyścimy mieszanką sporządzoną z 1 łyżeczki ciepłej wody i  1/2 łyżeczki gliceryny. Następnie spłukujemy wodą z mydłem.

 

Usuwanie plam z alkoholu

Pierzemy w wodzie z dodatkiem spirytusu, zaschnięte czyścimy wodą utlenioną

  

DODAJ KOMENTARZ

  

POWRÓT DO MENU 

 

 


 

  

 

 

 

Porady zdrowotne dla niemowląt i dzieci  

 Kolka u niemowląt  do trzeciego miesiąca życia


Codziennie Bio Gaya niezależnie czy ma kolkę w danym dniu do trzeciego miesiąca życia

Na kolki albo Espumisan 100 lub niemiecki Sab Simplex w zależności na co dziecko pójdzie bo może nie pomagać wcale lub tylko trochę.

Dodatkowa masowanie brzuszka zgodnie ze wskazówkami zegara , ciepłe okłady lub położyć dziecko na siebie.

W przypadkach extremalnych Kateter w dupcie.

Dobrze pomagają takie rzeczy jak wianie ciepłym powietrzem ze suszarki na brzuszek dziecka i noszenie w specjalnej chuście oraz zawijanie dziecka w pieluchę Lodger Raczki  wzdłuż tułowia ściśle tak żeby dziecko myślało że jest dalej w brzuchu i jest ściśnięte

 

DODAJ KOMENTARZ

 

 POWRÓT DO MENU


STRONY Z PORADAMI 


 

abcZdrowie

 

Medonet

 

Dom pełen pomyslow

 

Porady interia

 

Genialne

 

Polki 

 

 jejportal

 

Porady.org 

 

 

 

 
   
   
   

 

DODAJ KOMENTARZ

 

POWRÓT DO MENU 


STRONY Z PORADAMI OGÓLNE  WYBRANE  


  

14 genialnych trików, które powinien znać każdy majsterkowicz

 

16 najbardziej nietypowych zastosowań coli

 

24 niestandardowe zastosowania wieszaka prosto z Japonii!

 

8 genialnych sposobów wiązania krawata  

 

DIY: transfer nadruku na drewno, wieszak na klucze

 

Domowe sposoby na zamarznięte szyby w samochodzie

 

Dzięki temu sposobowi obierzesz pomidory ze skórki w mgnieniu oka, bez parzenia!

 

Jak ciąć arbuza - prosta, ale genialna technika

 

Jak nawlec nitkę na igłę – SPRYTNY SPOSÓB

 

Jak oddzielić żółtko od białka? Łatwo i szybko!

 

Jak otworzyć słoik w pięć sekund? Jest na to sposób

 

Jak uporządkować kable - 6 sprytnych sposobów

 

Jak usuwać pestki z czereśni bez drylownicy

 

Jak wyciszyć skrzypiącą drewnianą podłogę przed położeniem paneli podłogowych

 

Jak zawiązać krawat • Krok po kroku • Łatwy • 10...

 

Jak złożyć koszulę w czasie poniżej 2 sekund

 

Jeśli pakowanie walizki to dla Ciebie jeden wielki koszmar, musisz koniecznie poznać trik

 

Kleszcze unikają ich jak ognia. Naturalny sposób na odstraszenie

 

Komary już nigdy Cię nie pogryzą. Sprawdź najlepszą.

 

Lubisz naleśniki? Takiego sposobu na ich smażenie na pewno nie znasz!

 

Mamy coś idealnego dla wszystkich fanów ziemniaków!

 

Nałożyła folię aluminiową na deskę do prasowania

 

Posypałam ziemię w doniczce cynamonem

 

Ryż nie tylko do jedzenia. Zobaczcie, co można z niego zrobić

 

Soda + ocet - jak udrożnić zatkany odpływ

 

Sposób na ości w karpiu. Zobacz, jak się ich pozbyć - Noizz

 

Szybkie szycie przy pomocy szwajcarskiego scyzoryka

 

Tak oto mój tata obrywa jabłka [ORYGINALNY WIDEO]

 

Tak powinno składać się skarpetki! Zobaczcie jakie to proste!

 

Ten sposób pakowania prezentów odmieni twoje święta

 

Trzy nowe zastosowania płynu do tkanin

  

Twoje pranie będzie świeże i pachnące jak łąka na wiosnę! Beż użycia chemii, w tani i prosty sposób!

 

Włóż jajko do szklanki zanim je ugotujesz – w ten sposób sprawdzisz jego świeżość!

 

Wsadził 3 patyki w beton - a potem wszyscy jego sąsiedzi zzielenieli z zazdrości.

 

Wylewasz wodę po gotowaniu ziemniaków? To błąd - marnujesz cenny składnik!

 

Wysmarowała reflektory pastą do zębów. Powód? Genialny!

 

Zastosowania płynu do mycia naczyń jakich nie znałaś

 

Zastosowania wody po ogórkach. Nie wylewaj jej!

 

DODAJ KOMENTARZ

 

POWRÓT DO MENU


STRONY Z PORADAMI  ZDROWOTNYMI       WYBRANE


 

Banany z brązowymi plamami. Jeść czy nie jeść?

 

Banany z miodem i wodą na zapalenie oskrzeli i kaszel

 

Boli głowa? Wystarczy, że połączysz te 3 składniki

 

Borówki chronią przed chorobami układu krążenia

 

Co się stanie, gdy będziesz pić sok ananasowy

 

Co się stanie, jeśli włożycie plasterki cebuli do skarpetki?

 

Co stanie się, gdy będziesz zjadać jajka codziennie

 

Cudowna moc orzechów

 

Czarnuszka – lek polecany przez babcie, który może uratować Ci życie!

 

Lecznicze i pielęgnacyjne właściwości czarnego bzu

 

Czosnek i cytryna – skuteczny środek na oczyszczenie żył z zatorów

 

Czystek – złoty środek domowej apteczki na przeziębienie

 

Dlaczego nie powinniśmy jeść soli oczyszczonej?

 

Dodaj kiwi do śniadania

 

Eliksir młodości i paliwo dla sportowców. Zobacz, jakie jeszcze zalety ma woda kokosowa

 

Jak w sposób naturalny radzić sobie z przewlekłym stanem zapalnym

 

Jedzenie jajek może minimalizować ryzyko cukrzycy

 

Kakao znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca

 

Kurkuma posiada silniejsze właściwości lecznicze od wielu leków syntetycznych

 

Lawenda, olejek lawendowy - naturalny lek na bóle głowy, trądzik, łuszczycę, problemy z trawieniem

 

Liście kapusty na piersi?! Myślałam, że zwariowała, ale to naprawdę działa!

 

Mąż lekarki zachorował na Alzheimera. To, w jaki sposób go wyleczyła, jest prosty

 

Moringa okrzyknięta produktem 2018 roku. To więcej niż bomba witaminowa

 

Naturalne metody leczenia żylaków – porady, domowa apteka

 

Najmocniejszy naturalny antybiotyk. Zrobisz go samodzielnie

 

Olej konopny - jakie ma właściwości? Czy olej konopny jest kaloryczny?

 

Oregano – aromatyczna przyprawa o potwierdzonych właściwościach zdrowotnych

 

Ostropest plamisty leczy choroby wątroby, odtruwa, chroni przed rakiem

 

Pij szklankę wody z miętą każdego dnia. Nie uwierzysz, co się zmieni w twoim organizmie

  

Pij TO dwa razy dziennie, a szybko zauważysz, że Twój brzuch maleje!

 

Pij to przez pięć dni, a spalisz dwa i pół kilograma... już podczas snu. To działa!

 

Pokrzywa zwyczajna - jedna z najcenniejszych roślin leczniczych

 

Pozbądź się zrogowaciałych pięt stosując ten prosty środek!

 

Przez osiem miesięcy codziennie wypijała sok z marchwi - efekty przeszły najśmielsze oczekiwania!

 

Rukiew wodna - właściwości lecznicze. Gdzie kupić rukiew wodną?

 

Składnik oliwy z oliwek zabija komórki nowotworowe

 

Smoczy owoc. Uznawany za najpiękniejszy i jeden z najbardziej wartościowych

 

Ten owoc ma leczyć szereg dolegliwości, są badania że radzi sobie nawet z rakiem

 

To może być bardzo trujące! Jeśli jesz to warzywo, nigdy nie powinieneś tego robić!

 

Uszczęśliw wątrobę: codziennie rano łyżka stołowa na pusty żołądek, a oczyścisz

 

Większość traktuje ją jak chwast, ale dla wielu jest ona skutecznym lekiem na poważne choroby!

 

Wyciąg z żurawiny zapobiega rozprzestrzenianiu się trudnej do zwalczenia bakterii

 

Zaskakujące właściwości 11 popularnych produktów, m.in. pomidorów, czosnku, cukru

 

Zdrowy cukier istnieje! Koniec z białą śmiercią?

 

Zobacz dlaczego codziennie warto jeść ogórki kiszone

 

Zupa czosnkowa! 100 razy bardziej skuteczniejsza niż ANTYBIOTYKI

 

Żyworódka: właściwości lecznicze i pielęgnacyjne

 

DODAJ KOMENTARZ

 

POWRÓT DO MENU


Masa i objętość produktu w


Nazwa produktu
szklance
(1/4litra
=250cm3)
łyżce
stoł.(1/66 litra
=15cm3)
Objętość
jednego
kilograma
 
w gramach
w gramach
w litrach
Woda
250
15
1,00
Bułka tarta
150
9
1,67
Cukier kryształ
220
13,5
1,14
Cukier puder
160
10
1,56
Groch , fasola
200
-
1,25
Kasza gryczana
190
11,5
1,32
Kasza jęczmienna
180
11
1,40
Kasza manna
185
11
1,36
Mak
165
10
1,52
Masło , margaryna
240
14,5
1,04
Mąka
160
10
1,56
Mąka kartoflana
180
11
1,40
Miód
360
22
0,70
Mleko
255
15,5
0,98
Mleko w proszku
120
7,5
2,10
Ocet
255
15,5
0,98
Olej
230
14
1,09
Płatki owsiane
90
5,5
2,80
Ryż
230
14
1,09
Smalec
220
13,5
1,14
Spirytus
200
12
1,25
Sól
300
18
0,84
Śmietana
230
14
1,09
Żelatyna w proszku
132
8
1,90

 

DODAJ KOMENTARZ 

 

POWRÓT DO MENU


 

 Tabela pieczenia ciast i mieś


 

Podczas pieczenia ciasta i mięsa należy uwzględnić rodzaj i grubość pieczonego ciasta lub mięsa oraz sposób jego przygotowania i rodzaju pieczenia z termobiegiem lub bez z grzałką górną lub dolną.

Poniższe temperatury oraz czas są orientacyjne. Zawsze należ dopasować temperaturę oraz czas pieczenia we własnym zakresie.

Ciata - temperatura i czas  

Rodzaj ciasta Temperatura pieczenia w °C

Czas pieczenia w min

Bezy 90-100 30-60
Kruche 180-220 20-30
Półkruche 180-220 20-30
Piaskowe 160-200 30-60
Francuskie 250-300 15-30
Półfrancuskie 250-300 15-30
Babka 180 45-60
Biszkoptowe 150-180 15-60
Piernik 150-160 45-60
Drożdżowe 160-200 15-50
Pizza 250-300 7-10
Chleb 180-220 30-60

Źródło danych linki poniżej:

https://polki.pl/przepisy/tabela-temperatura-i-czas-pieczenia-mies.html 

https://www.dorotakaminska.pl/temperatura-pieczenia-ciasta/

 

Mięsa - teperatura i czas

 

Gatunek mięsa Temp. pieczenia w oC Czas pieczenia w min
Wołowina
Krwista 180 50
Średnio wypieczona 180 65
Mocno wypieczona 180 80
Cielęcina
160 80
Wieprzowina
Średnio wypieczona 180 70
Mocno wypieczona 180 80
Baranina
Średnio wypieczona   180 65 
Mocno wypieczona   180  80
 Dziczyzna  180  80

 

 Źródło danych linki poniżej:

 https://polki.pl/przepisy/tabela-temperatura-i-czas-pieczenia-mies.html

 

 

DODAJ KOMENTARZ 

 

POWRÓT DO MENU


Witaminy


     

Witaminy – to organiczne związki chemiczne regulujące przebieg procesów przemiany materii , dostarczane organizmowi w pokarmach roślinnych i zwierzęcych lub też w postaci gotowych leków . Niedobór witamin (awitaminoza) , spowodowany niewłaściwym odżywianiem się lub upośledzonym wchłanianiem (choroby przewodu pokarmowego) oraz powstający w okresach wzmożonego zapotrzebowania (ciąża , ciężka praca , choroby zakaźne , jak również wskutek leczenia antybiotykami) , może spowodować zaburzenia czynności ustroju i doprowadzić do poważnych schorzeń .

Witaminy grupy B , C i PP są rozpuszczalne w wodzie i przyswajalne przez organizm jedynie w ilościach potrzebnych , a ich nadmiar jest wydzielany z moczem . Witaminy A ,D ,E i K są natomiast rozpuszczalne w tłuszczach i przedawkowanie ich może spowodować groźne zatrucia .

Należy pamiętać , że witaminy są nietrwałe i większość z nich ulega zniszczeniu pod wpływem światła (promieni słonecznych) , powietrza , tlenu , podwyższonej temperatury oraz jest wypłukiwana podczas mycia i gotowania produktów .

Przy omawianiu poszczególnych witamin podano najistotniejsze pokarmy w kolejności uszeregowanej według procentowej zawartości określonych witamin w surowym produkcie .

Nazwa „witamina” pochodzi od słów vita – życie i amina – grupa związków organicznych .

Witamina A


     

Witamina A

– występuje głównie w : tranie , wątrobie wołowej i cielęcinie , marchwi ,kapuście włoskiej , szpinaku oraz w morelach , śliwkach , żółtku , mleku , maśle i w zielonych częściach roślin . Jest wybitnie nietrwała , ginie pod wpływem światła , powietrza i temperatury .

Witamina ta zalecana jest przy chorobach : wzroku , skóry , anemii ,nadczynności tarczycy , zakażeniach oraz zahamowania wzrostu u dzieci .

Witamina B1


     

Witamina B1 – występuje głównie w : wątrobie wołowej , drożdżach i żółtku oraz w roślinach strączkowych , kawie , płatkach owsianych , kaszy , otrębach , chlebie razowym , podrobach i rybach . Jest rozpuszczalna w wodzie , niszczy ją temperatura oraz soda .

Witamina ta jest zalecana przy zapaleniach nerwów obwodowych i nerwobólach , zaburzenia krążenia oraz przy braku łaknienia i w okresach rekonwalescencji .

Witamina B2


     

Witamina B2 – występuje głównie w : drożdżach , wątrobie cielęcej ,wieprzowej i wołowej , jajach , a także w sałacie zielonej , kapuście włoskiej , serwatce i serach , kakao , grzybach , cielęcinie i wieprzowinie oraz w śledziach . Jest rozpuszczalna w wodzie , niszczy ją światło .

Wskazaniami do zwiększonego przyjmowania tej witaminy są : zapalenia błony śluzowej jamy ustnej , pęknięcia warg i kącików (zajady) , zapalenia spojówki i rogówki , światłowstręt i łatwość łzawienia , łojotok , wypadanie włosów , a także – zahamowania rozwoju umysłowego u dzieci 

Witamina B6


     

Witamina B6 – występuje podobnie ja poprzednie z grupy B oraz w zielonych częściach roślin , jest również rozpuszczalna w wodzie , a niszczy ją temperatura i światło .

Brak tej witaminy w organizmie może powodować stany zapalne skóry twarzy i kończyn , zapalenie śluzówek , osłabienie mięśni , niedokrwistość , zaburzenia nerwowe i trawienia oraz uporczywe wymioty kobiet ciężarnych .

Witamina B12


     

Witamina B12 – występuje również podobnie jak poprzednie z grupy B , a zwłaszcza w wątrobie , krwistym mięsie oraz grzybach i drożdżach . jest również rozpuszczalna w wodzie i niszczy ją temperatura oraz światło .

Witamina ta jest niezbędnym czynnikiem , wytwarzania się krwinek czerwonych , a niedobór jej o organizmie powoduje powstawanie anemii .

Witamina PP

(B3)


     

Witamina PP (B3) – występuje głównie w drożdżach , wątrobie , nerkach , wołowinie , boczku , i wywarach mięsnych oraz w dorszu . Jest podobnie jak wszystkie witaminy grupy B , rozpuszcza się w wodzie , ale jest odporna na temperaturę .

Brak tej witaminy powoduje stany zapalne nieosłoniętych części skóry (pelargia) , zapalenie śluzówki przewodu pokarmowego oraz może prowadzić do zaburzeń psychicznych i nerwowych .

Witamina C


     

Witamina C – Występuje głównie w owocu dzikiej róży (głogu) , czarnych porzeczkach , czosnku , cebuli , kapuście włoskiej , kalafiorach , poziomkach i truskawkach , w cytrynach oraz w zielonych częściach roślin .

Witamina C jest nietrwała , rozpuszczalna w wodzie a tym samym łatwo wypłukiwana z produktu , szybko niszczy ją tlen (powietrze) , światło dzienne , wysoka temperatura , soda oraz stykanie się z metalowymi ściankami naczyń .

Niedobór witaminy C w organizmie powoduje stany zapalne śluzówki jamy ustnej zwłaszcza dziąseł (szkorbut) , kruchość naczyń krwionośnych (skłonności do krwawienia) , objawy znużenia i brak łaknienia . Witamina ta znacznie zapobiega infekcjom i procesom gnilnym , uodparnia organizm na choroby zakaźne i przeziębienia oraz ma duży wpływ na łagodzenie stanów zapalnych (np. gardła) i na gojenie ran .

Witamina D


     

Witamina D – poza tranem , śledziami , żółtkiem jaj , i drożdżami w innych produktach spożywczych występuje w minimalnych ilościach . Witamina D wytwarzana jest w ustroju ludzkim w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych na prowitaminy (przyjmowane z pokarmami) . Stąd też każda kuracja zmierzająca do zwiększenia ilości witaminy D w ustroju związana jest z koniecznością naturalnego bądź sztucznego naświetlania ciała .

Witamina ta wpływa przede wszystkim na dokładanie się soli wapnia i fosforu w kościach i zębach a niedobór jej przyczynia się do zaburzeń w budowie kości i powoduje ich zmiękczenie , a u dzieci krzywicę oraz próchnicę zębów

Witamina E


     

Witamina E – występuje głównie w ziarnach i kiełkach pszenicy , w sałacie zielonej , mleku , tranie i oleju lnianym oraz wątrobie wołowej , jest nietrwała , pod działaniem tlenu niszczy się w krótkim czasie .

Witamina E wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów płciowych . Znajduje zastosowanie przy leczeniu bezpłodności i przy zagrażających poronieniach . Wzmaga wydzielanie mleka w okresie karmienia oraz jest stosowana przy osłabienia wzroku

Witamina K


     

Witamina K – występuje w oleju sojowym , szpinaku , kapuście , ziemniakach oraz innych jarzynach liściastych , w pomidorach i orzechach .

Niedobór tej witaminy w organizmie występuje najczęściej wskutek utrudnionego wchłaniania jej przy schorzeniach przewodu pokarmowego , a brak witaminy K zmniejsza krzepliwość krwi i wywołuje skazę krwiotoczną .

 

DODAJ KOMENTARZ

 

POWRÓT DO MENU


Potrawy i produkty trudno strawne


     

Wszystkie potrawy smażone (mięsne , mączne , z jaj itp.) oraz zaprawione zasmażki , tłuszcze z wyjątkiem masła , tłuste gatunki mięs , wędliny i ryb (w tym wędzone) , konserwy , nasiona roślin strączkowych (fasola , groch , bób) , świeże i razowe pieczywo , niedojrzałe i twarde owoce surowe zwłaszcza ze skórką , skoncentrowane słodycze (czekolada , kremy , ciastka) .

 

DODAJ KOMENTARZ

 

POWRÓT DO MENU


Przyprawy trawienne


Przyprawy , mimo iż spożywamy je w znikomych ilościach , są nieodzowne dla prawidłowego trawienia , a od tego w znacznej mierze zależy nasz stan zdrowia . W większości wypadków zawierają one olejki eteryczne stanowiące czynnik leczniczy , który stymuluje wydzielanie soków trawiennych . Jednocześnie działają podobnie jak katalizator w reakcji chemicznej . Rola smakowa ziół przyprawowych wydaje się nawet być drugorzędną wobec ich znaczenia dla dobrego przyswajania składników pokarmowych , w tym w szczególności witamin z grupy B , C , D (leczenie awitaminozy!) oraz w konsumpcji potraw ciężkostrawnych , a wartościowych i potrzebnych dla organizmu . Przyprawy winny być dodawane do gotowych potraw lub pod koniec gotowania (np. kminek czy majeranek) . Przedawkowanie ich nie jest szkodliwe z wyjątkiem soli , octu oraz cukru . Przyprawy należy przechowywać w szczelnych opakowaniach , zioła do 2 lat , nasiona do 3 lat , a korzenie do 6 lat .

 

 DODAJ KOMENTARZ

 

POWRÓT DO MENU


Dla zwiększenia przyswajania witaminy grupy B


     

Do baraniny – czosnek , jałowiec , liść bobkowy

Do cebuli – pieprz (!) , kminek , majeranek

Do grochu i fasoli – kminek , majeranek , śliwki suszone , cząber , jałowiec

Do kapusty – jałowiec , pieprz , kminek

Do konserwy – musztarda

Do mięs i drobiu – cebula z pieprzem , jałowiec , bazylia , majeranek , czosnek i chrzan

Do pieczywa razowego – kminek , czarnuszka

Do rosołu – tymianek , bazylia , lubczyk

Do ryb – chrzan , bazylia , cząber , majeranek

Do serów i wędlin – papryka , kozieradka , kminek , czubrica (cząber)

Do sosów – jałowiec , śliwki suszone , czubrica , pietruszka , koper , tymianek lubczyk .

Dla zwiększenia przyswajania witaminy C


     

Do surówek – estragon , pieprz , papryka , cebula , koper . Słodzić miodem (lub cukrem) plus ewentualnie śmietana , nie dodawać tłuszczu (oleju) .

Dla zwiększenia przyswajania witaminy D oraz mlekopędnie


     

Kminek , koper , anyż , czarnuszka . Konieczne spożywanie w czasie ciąży i karmienia , tych przypraw , bo przechodzą one z mlekiem matki do żołądka niemowląt , pełniąc rolę trawienną .

Dla uniknięcia wzdęć i „rozsadzania„


Kminek , majeranek , pieprz prawdziwy i ziołowy , cząber , papryka , estragon , gorczyca biała , kolendra , koper . (kminek zmielony z majerankiem popity zimną wodą jest znakomitym środkiem doraźnym) .

 

DODAJ KOMENTARZ

 

POWRÓT DO MENU


Przyprawy


Anyż


     

Anyż

– wykrztuśnie , przeczyszczająca , na apetyt (do ciast , kilka ziaren do mleka i kompotu) . Niewielkie ilości silnie pachnących nasion anyżku dodaje się do potraw z marchwi , buraków dyni , czerwonej kapusty , szpinaku , powideł śliwkowych oraz do kompotów z jabłek .

Bazylia


     

Bazylia – znosi nadmierną fermentację , pobudza serce i nerwy (zalecana do dań pomidorowych i pizzy) . Posiekanymi listkami bazylii , świeżymi lub suszonymi posypuje się zupę pomidorową , rosoły , kartoflankę , zupę jarzynową , fasolową , grochówkę , zupę cebulową i zupy rybne . Również można posypać bazylią potrawy z warzyw np. szparagi , kapustę , potrawy z fasoli , kalarepę , szpinak . Dodana do białego sosu ubarwia smak zapiekanych warzyw . Dobrze łączy się smakowo ze wszystkimi gatunkami mięs . Świeżymi liśćmi naciera się mięso przed pieczeniem lub smażeniem , np. cielęce kotlety . Listki bazylii dodaje się do gulaszu i do farszów .

Cebula


     

Cebula – obniża ciśnienie oraz poziom cukru , zapobiega miażdżycy , działa bakteriostatycznie i przeciwprzeziębieniowo . Jest jarzyną dzięki której zachowujemy młodość i sprawność . Wchodzi w skład niemal wszystkich gorących sosów , w których dusi się mięsa , ryby i warzywa . Robi się z niej sos cebulowy , a także dodaje się ją np. sosu vinaigrette lub majonezowego .

Chrzan


     

Chrzan – przeciwbólowo , moczopędnie , przeciwreumatycznie (świeżo starty i nie gotowany) .

Cynamon


     

Cynamon

– pobudza działalność gruczołów dokrewnych .

Cytryna


     

Cytryna ( tylko żółta skórka) obniża ciśnienie

Czarnuszka


     

Czarnuszka – przeciwreumatycznie (wzbogaca smak wypieków) .

Cząber


     

Cząber – (zbliżony do bułgarskiej czubricy) pobudza żołądek , wzmaga apetyt , działa moczopędnie , podnosi aktywność seksualną . Czubki młodych , ulistnionych pędów cząbru zerwanych tuż przed kwitnieniem są bardzo aromatyczne , mocno pachnące i mają korzenny smak . Nadają się szczególnie do zup z roślin strączkowych – fasolowej , grochówki , zupy z soczewicy i do kartoflanki . gotuje się je w zupie świeże lub suszone , nie dłużej niż ostatnie 10 minut , by nie wyzwolić goryczy zawartej w łodyżkach . Przyprawy tej używamy w niewielkiej ilości , gdyż w nadmiarze zagłuszy inne smaki . Można ją dodawać do słodkiej i kwaszonej kapusty , do ogórków . Dodaje się je tuż przed końcem gotowania .Drobno pokrajane listki dodaje się do zielonej sałaty , smażonych ziemniaków i placków ziemniaczanych . Można go też dodawać do różnych potraw z grzybów , ale nie do pieczarek .Cząber ma szerokie zastosowania . Jego korzenny smak dobrze łączy się z wołowiną i baraniną , dodaje się go do drobiu i do siekanych mięs .

Czosnek


     

Czosnek – bakteriobójczo (najlepszy „zapachowy antybiotyk”) , obniża ciśnienie , odrobacza , zapobiega miażdżycy .

Estragon


     

Estragon – na nerwice i nieżyt żołądka . Sproszkowany do stosowania przy diecie bezsolnej . Jest ulubionym ziołem kuchni francuskiej i gruzińskiej . Ma delikatny aromatyczny smak , szczególnie estragon świeży . Drobno pokrojone listki estragonu wsypuje się do ugotowanego rosołu, kartoflanki i zup rybnych . Jest podstawowym składnikiem francuskiego sosu Bearnaise . Świeże , posiekane listki estragonu dodaje się też do sosu vinaigrette , do zielonych sosów ziołowych , do majonezu . Estragonem aromatyzuje się ocet i musztardę . Gdy niema świeżego ziela , używa się listki suszone . Dodaje się też do gotowanych warzyw : marchwi , kalafiora , brokułów , selerów ,ziemniaków . W kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej bardzo szeroko stosowany do mięs , dziczyzny i drobiu . Nadaje smak potrawom z cielęciny i drobiu , aromatyzuje mięso siekane , dodawany jest do sosów , w których duszą się różne mięsa .Świeżymi listkami estragonu można posypać sałatki rybne i ryby gotowane . Estragon stosuje się do marnowania ryb .

Jałowiec


     

Jałowiec – przeciw artretycznie i reumatycznie , działa żółciopędnie . Ułatwia trawienie kapusty (łyżeczka na osobę na 10 minut przed końcem gotowania ) , mięsom nadaje smak dziczyzny . Żucie suszonych jagód skutecznie przy cuchnącym oddechu .

Kminek


     

Kminek – wiatrochłonnie i moczopędnie , pobudza apetyt , leczy żołądek , działa żółciopędnie .

Przyprawą są owoce kminku zwyczajnego , rośliny powszechnie uprawianej w klimacie umiarkowanym . potrawom nadaje specyficzny , cierpko – korzenny smak . Kminek wzmaga apetyt , pobudza procesy trawienne . Szczególnie polecany jest do potraw o wysokiej zawartości tłuszczu . Dodawany jest do takich mięs jak : wieprzowina , baranina , niektóre gatunki drobiu oraz do potraw z kapusty , fasoli i ziemniaków . Kminkiem przyprawia się sosy , zupy , wędliny oraz sery . Służy również do aromatyzowania chleba i innych wyrobów piekarniczych .

Koper


     

Koper – wiatrochłonnie i moczopędnie . Konieczny w awitaminozie . Stosować na czkawkę i wzdęcia u dzieci .

Lubczyk


     

Lubczyk – dawniej używany za „wzmacniający miłość „ , leczy nerki i pęcherz .

Majeranek


     

Majeranek

– zalecany w schorzeniach przewodu pokarmowego i wątroby , działa przeciw zapalenie i przeciw przeziębieniom . Hamuje procesy jełczenia tłuszczów .

Przyprawą jest wysuszone ziele majeranku ogrodowego zbierane w okresie kwitnienia . Roślina pochodzi z Bliskiego Wschodu i uprawiana jest na całym świecie . Przyprawa posiada charakterystyczny aromat oraz słabo palący smak . Ziele majeranku jest typową przyprawą krajów śródziemnomorskich . W polskiej kuchni stosuje się je najczęściej przy wyrobie domowych wędlin , przyprawianiu potraw mięsnych , sosów , pieczeni , farszów , pasztetów , warzyw oraz zup (grochowa , fasolowa , ziemniaczana , węgorzowa , żur) , flaków i kołdunów oraz potraw z grzybów . Dla wzbogacenia aromatu majeranek stosowany jest często łącznie z tymiankiem , szczególnie przy konieczności zachowania bezsolnej diety . Sposób użycia majeranku zależy od rodzaju potraw . Mięsa i wędliny przyprawia się przed pieczeniem lub gotowaniem , pozostałe w końcowej fazie ich przygotowania .

Miód     


Miód –

wzmacnia serce i płuca . Stosować często i w niewielkich ilościach do słodzenia .

Papryka


     

Papryka – pobudza żołądek , zalecana w awitaminozie .

Jest to przyprawa otrzymana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej , rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz Europie Południowej . Ma aromatyczny zapach , a smak – w zależności od gatunku – ostry i palący lub słodki . Papryka wzmaga odporność organizmu , ma tu też korzystny wpływ na procesy trawienne . Papryka jest podstawową przyprawą w kuchni węgierskiej , meksykańskiej , indyjskiej . Wzbogaca smakowo dania z mięs , drobiu i ryb . Stosowana jest też do zup , warzyw , sałatek , serów . Jest popularnym , aromatycznym barwnikiem spożywczym , doskonale barwi sosy (np. majonezowy i śmietanowy) oraz potrawy z jaj , ryżu i drobiu . Jest składnikiem wielu powszechnie stosowanych mieszanek przyprawowych .

Pietruszka


     

Pietruszka – (liść i korzeń) choroby przewodu pokarmowego . Zawiera ogromne ilości witaminy C i żelaza , działa ochronie przy promieniowaniu radioaktywnym , zalecana przy kamicy nerkowej .

Por


     

Por – zawiera liczne mikroelementy , szczególnie zalecany dla dzieci i młodzieży .

Rozmaryn


     

Rozmaryn – żółciopędnie , pobudza serce i nerki , zalecany przy kamicy nerkowej .

Seler


     

Seler – moczopędnie , zalecany przy kamicy nerkowej , pobudza aktywność seksualną .

Tymianek


     

Tymianek – wykrztuśnie , zalecany przy uporczywych kaszlach i astmie , pobudza serce i nerwy . Chroni od zatruć , przeciwdziała fermentacji . 

 

DODAJ KOMENTARZ

 

POWRÓT DO MENU


 

Dziękuje za odwiedziny na stronie i zapraszam ponownie. Jeżeli podobała ci się ta strona poleć ją swoim znajomy z góry za to dziękuję.
© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl